Admiral Markets: Cijene dionica i dalje rastu, zlato i dalje gubi vrijednost!

Dodajte komentar

Na razvijenim tržištima cijene dionica i dalje rastu te se nalaze na rekordno visokim nivoima.  Vrijednost američkog SP500 indeksa trenutno iznosi  1805 bodova što predstavlja rast od čak 25% od početka ove godine.

Njemačke dionice su ove godine takođe značajno porasle (22%) a trenutna vrijednost DAX indeksa , kojim je takođe moguće trgovati preko Admiral Marketsa, iznosi 9404 bodova.

Dok cijene dionica rastu, cijena zlata pada. Od početka godine pala je sa 1656 na 1237 dolara po unci, što predstavlja pad nešto veći od 25%.

Ovakav rast cijena dionica i pad cijene zlata u toku ove godine govori da je velika ekonomska kriza na globalnom nivou završava ili je već završila. Situacija nije bajna, ali strah od urušavanja globalnog finansijskog sistema sve je manji.

Za razliku od većeg dijela svijeta, Evropa se i dalje bori sa ekonomskim problemima u perifernim članicama Eurozone. Na nivou cijele Eurozone inflacija je niža je 1% što je ispod očekivanja i želja Evropske centralne banke, na osnovu čega sve više visokih zvaničnika Centralne banke govori o mogućnosti dodatnih mjera podsticanja privrednog rasta ali i o tome kako bi bilo dobro da euro oslabi u odnosu na američki dolar i ostale valute. Trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3546.

[widgets_on_pages id=”Baner”]”

Valuta koja je prošle sedmice najviše ojačala jest britanska funta, a razlog jačanja je govor guvernera Britanske centralne banke koji je više puta rekao da je ekonomski oporavak u Britaniji snažniji nego u ostalim razvijenim ekonomijama. Prošle sedmice kurs GBP/USD porastao je više od 2% te sada iznosi 1,6400 što je najviši nivo od 2011. godine.

Valuta koja je prošle sedmice najviše oslabila jest japanski jen, kurs USD/JPY u zadnjih mjesec dana porastao je oko 6% te sada iznosi 102,87.

Za ovu sedmicu najavljeno je mnogo važnih događaja koji će sigurno imati značajan uticaj na valutno tržište ali i na ostala finansijska tržišta. Odluke o visini kamatnih stopa određuju centralne banke Eurozone, Britanije, Australije i Kanade, a iz SAD-a dolaze vijesti o broju novootvorenih radnih mjesta, BDP-u te trgovinskom bilansu. Detaljan popis svih najavljenih vijesti pogledajte u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

U kojem smjeru bi se mogla kretati vrijednost valutnih parova idućih nekoliko sedmica i mjeseci?

Budući da se ekonomije SAD-a i Eurozone nalaze u različitim fazama poslovnog ciklusa što što potvrđuje i retorika centralnih banaka (FED razmišlja o početku zatezanja monetarne politike, a ECB o dodatnom popuštanju) u idućih par mjeseci bi se to trebalo reflektovati i na kurs EUR/USD koji bi trebao pasti na 1,3000.

Budući da USD/JPY bez prestanka raste već skoro mjesec  i po dana, za očekivati je barem privremeni predah i pad kursa ovog para za 2-3% na kojem bi se kratkoročno moglo profitirati uz manji nalog.

Svakodnevnu tehničku analizu i vijesti vezane uz valutno tržište pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *