Slovačka lider u broju proizvedenih auta po stanovniku

Slovačka je sa 171 proizvedenim automobilom na hiljadu stanovnika zadržala lidersku poziciju u svijetu po broju proizvedenih vozila po stanovniku.

Kako proizilazi iz studije koju je izradio bratislavski Ekonomski univerzitet na zahtjev Saveza automobilske industrije Slovačke, prošle godine je u toj zemlji izrađeno 926.000 automobila, što je čak 45 odsto više nego 2011. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove godine bi sa proizvodnih traka slovačkih fabrika automobila trebalo, prema prognozama, da siđe 930.000 vozila, prenijela je agencija Sita.

Slovačka auto-industrija bi u budućnosti trebalo da se usmjeri posebno na razvoj kooperanata, kako bi se što više smanjio uvoz potrebnih komponenti, smatra predsjednik Saveza automobilske industrije Jaroslav Holeček. On je dodao da je njihov glavni cilj optimizacija uslova za obezbjeđenje konkurentnosti auto-industrije.

Iz studije pod nazivom Nacionalni ekonomski značaj automobilske industrije u Slovačkoj proizilazi da je u toj oblasti posao našlo više od 200.000 ljudi, pri čemu samo u fabrikama automobila radi više od 60.000 zaposlenih.

Automobilska industrija, koja je sa udjelom od 26 odsto u ukupnom izvozu i 20 odsto u uvozu, značajno doprinijela pozitivnom saldu trgovinskog bilansa zemlje.

Trgovinski bilans je tako poboljšala za 4,5 milijardi evra, dodao je jedan od autora studije.

Predsjednik Saveza automobilske industrije Holeček je zaključio da ta oblast ima budućnost u Slovačkoj, uz potrebu da se obezbjedi obrazovana radna snaga i razvija nauka i razvoja.

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *