Hrvatska: Erste banka ostvarila dobit od 157,4 miliona kuna

Dodajte komentar

Neto dobit Erste banke u prvih devet mjeseci iznosi 157,4 miliona kuna i više nego duplo je niža nego u istom razdoblju lani kad su zaradili 391,3 miliona kuna.

Odnos troškova i prihoda banke iznosi 36,4 posto, a ukupna aktiva 60,7 milijardi kuna, što je rast od 3,7 posto u odnosu na kraj 2012., kada je iznosila 58,5 milijardi kuna.

Ukupni su krediti rasli 2,6 posto u odnosu na kraj prošle godine, na 39,9 milijardi kuna. Povećali su se i depoziti, na 34,2 milijarde kuna, što je rast od 8,1 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Smanjenje neto dobiti u najvećoj je mjeri rezultat povećanja troškova rezervisanja, što je posljedica objektivne ekonomske situacije i tržišnih uslova koji se uopšte negativno reflektiraju na poslovanje kompanija, prilagođavanja novim regulatornim mjerama Hrvatske narodne banke koju je banka obavila u prethodnom razdoblju, kao i sprovođenja postupaka predstečajnih nagodbi – poručuju iz banke, no dodaju da je postignuti finansijski rezultat u skladu s postavljenim ciljevima, budući da je takav razvoj događaja već ranije bio predviđen i ugrađen u poslovne planove za 2013. (vecernji.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *