Pljačka bitcoina – nova vrsta kriminala?

Dodajte komentar

Internetska valuta bitcoin, iako oglašena kao ‘sigurna’ i ‘zaštićena’, zapravo nije izuzeta od prevara i kriminala – već su opljačkani milioni u više od deset pljački banaka bitcoina, javlja Business Insider.

Kada bi se svake nedjelje događalo da se nepoznati kriminalci u vašem komšiluku ušetaju u banku i počnu pljačkati, nema sumnje da bi takva djela izazvala pažnju medija, no kada je riječ o pljačkama virtualne valute bitcoin, onda to još uvijek nije vruća vijest. Bez obzira na to, iako se službeno tvrdi da je bitcoin sasvim siguran, dosad su zabilježene mnoge pljačke ove internetske valute, samo se tome baš i ne piše previše.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na primjer u Kini je nedavno nestala s interneta kineska franšiza bitcoina, a s njom i računi četiri miliona korisnika, dok je u Australiji poznatiji slučaj berze bitcoina koja je završila krahom i gubitkom od oko milion dolara. U Češkoj su se pak na portalima za razmjenu bitcoina žalili na hakerske upade, a kasnije je i portal Bitfloor objavio da mu je hakirano 250 hiljada dolara vrijednosti bitcoina, prenosi tportal.hr.

Sve u svemu, iako se na stranici Bitcoin.org može pročitati da je ‘cijeli sistem jako zaštićen kriptografskim algoritmima kakvi se koriste u online bankarstvu’, bitcoin očito nije otporan na virtualne metke.

Neke od njih je ispucala i američka vlada, na primjer kada je – prema vlastitom saopštenju – oduzeto bitcoina u vrijednosti 29 miliona dolara dileru droge Rossu Ulbrichtu, uhapšenom zbog prodavanja opijata online. Poznat pod nadimkom Dread Pirate Roberts, Ulbricht je ostao bez svoje ušteđevine bitcoina, a nadležni nemaju namjeru da mu vrate internetsku valutu, iako se među spomenutih 29 miliona dolara ubraja novac iz legalnih transakcija.

Ono što se misli pod tvrdnjom da je bitcoin siguran jeste da se ne može kopirati ili falsifikovati, što ne znači da se ne može i ukrasti. Uostalom, i zlato je sigurno i neuništivo, bez obzira je li kod vas ili kod gangstera koji su s njime pobjegli. U svakom slučaju, iako nudi neke zanimljive opcije, bitcoin kao internetska valuta još je daleko od toga da bude savršen, a siguran je onoliko koliko će ljudi imati neprobojne lozinke. Dakle, zasigurno ne sto posto siguran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *