Promjena plana: Umjesto pet zvjezdica kondo-hotel i stanovi

Dodajte komentar

Umjesto najavljenog i obećanog superluksuznog velikog hotela u rangu pet zvjezdica, na jednoj od najljepših lokacija na crnogorskom primorju, u uvali Pržno kod Tivta, biće izgrađen kondo hotel i vile i apartmani za prodaju na tržištu.

To je potvrdio i gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš odgovarajući na pitanje koja je suština novog koncepta katarskog državnog investicionog fonda Qatari Diar koji je nekoliko godina vlasnik uvale sa borovom šumom, maslinama i pješčanom plažom u Krtolima, pišu Vijesti.

Kondo-hotel je zapravo izdavanje stanova tokom sezone, a može imati i druge djelatnosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Qatari Diar, državni investicioni fond Katara, tu je lokaciju za oko 25 miliona eura kupio od tivatskog HTP Primorje, i prije dvije godine je srušio najveći  tivatski hotel Plavi horizonti da bi na njegovom mjestu gradio hotel.

Novi kompleks u koji je Qatari Diar najavljivao ulaganje od 250 miliona eura, međutim, do danas nije započet. Investitor se pravdao „neriješenim imovinskim pitanjima” jer se ispostavilo da u zemljištu koje su kupili od Primorja još ima nekoliko hiljada kvadrata privatne imovine mještana Krtola. Tražili su da država interveniše i obavi eksproprijaciju.

Prije desetak dana, novi direktor QDHPIM, kompanije kćerke Katari diara u Crnoj Gori, Greg Banhurst, obavijestio je ministra finansija Radoja Zugića ,,o planovima da u uvali Pržno izgrade 350 miliona eura vrijedan turistički kompleks”. Javnosti nije saopšteno da je drastično promijenjen karakter te investicije i da dominantnu dimenziju u njoj dobija gradnja vila i apartmana za prodaju na tržištu, na uštrb hotelskih kapaciteta najviše kategorije.

„Koncept se ne mijenja značajno, jedino što će biti dio objekata koji će biti za prodaju na tržištu, ali će i oni raditi u sistemu hotela. Praktično je riječ o tzv. kondo-hotelu, nečemu što je danas dominantno u svijetu. Teško ćete više igdje naći da neko isključivo gradi hotelske kapacitete, imajući u vidu i tražnju na tržištu i, naravno, trenutnu finansijsku situaciju. Kriza još traje i još se iz nje nije izašlo”, kazao je Kankaraš.

On nije bliže objašnjavao kako je to naftom i novcem bogati Katar ,,u krizi” da njegov državni investicioni fond umjesto obećanih superluksuznih hotela, mora graditi kondo-hotele sa vilama i apartmanima za prodaju na tržištu.

Koliko su kondo-hoteli „cijenjeni”, najbolje potvrđuje činjenica da je i investitorima poslovično sklono Ministarstvo održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, prihvatilo amandman poslanice HGI Ljerke Dragičević da kondo-hoteli ne budu obuhvaćeni povlasticom oslobađanja od komunalija za luksuzne turističke objekte od opšteg interesa.

Skupština opštine Tivat je prije više od godinu, po tadašnjim željama investitora, donijela i novi urbanistički projekat „Pržno I” kojim je omogućila izgradnju luksuznog hotelsko-turističkog kompleksa u uvali Pržna na površini od oko 17 hektara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *