Trideset dana za spas privrede

Dodajte komentar

Problem nelikvidnosti privrede mogao bi biti smanjen skraćivanjem rokova plaćanja na 30 dana, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji.

Poslanik te partije i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Damir Šehović, koji je poslao u skupštisku poceduru Zakon o rokovima plaćanja, kazao je Dnevnim novinama da očekuje da će on vrlo brzo biti na Odboru za ekonomiju i na Skupštini. Šehović će za rokove plaćanje pitati na premijerskom satu predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nelikvidnost i nesolventnost kompanija jedan je od najizraženijih problema crnogorske ekonomije. Zbog nepoštavanje rokova plaćanje, međusobna potraživanja privrednika, ukupan dug kao i broj računa u blokadi konstantno rastu. Jednostavno, malo ko kome plaća. Čak se i rok od 45 dana koji sada važi, ne poštuje. Prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore na kraju oktobra u blokadi je bilo 12.561 preduzeća i preduzetnika, zbog duga od 432,9 miliona eura, koji je veći je 2,84 odsto viši nego u septembru. Uzroci nelikvidnosti dobrim dijelom potiču od nepoštovanja rokova plaćanja, odnosno nametanja neprimjereno dugih rokova, prenosi portal Cdm.

Kako crnogorski proizvođači i mala i srednja preduzeća više ne bi bila predmet konstantne ucjene od pojedinih neodgovornih veleprodaja koje zloupotrebaljvaju svoj dominantan položaj na tržištu, Šehović smatra da je neophodno je zakonski urediti rokove plaćanja i namjerno kašnjenje u plaćanju.

Sa druge strane, zakon je neophodan i da javni sektor ne bi predstavljao generator nelikvidnosti u privredi i da ne bi dodatno doprinio “gušenju ekonomije” koja je i onako suočena sa ogromnom nelikvidnošću.

Usvajanje Zakona bi uticalo na povećanje brzine opticaja novca, što je u situaciji izražene nelikvidnosti od presudne važnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *