Bankrotirala iranska NIGC

Dodajte komentar

Iranska nacionalna gasna kompanija (NIGC) s dugom od 100 biliona rijala (četiri milijarde dolara) objavila je bankrot.

Ministar za naftu Irana Bidžan Zanganeh je objasnio da su finansijske teškoće NIGC izazvane delovanjem prethodnog rukovodstva na restrukturalizaciji državnih subvencija. Greške menadžera, prema njegovim riječima, dovele su do teškoća u razvoju i distribuciji energije u zemlji, preneo je Blumberg.

Uprkos izjavama ministra i generalnog direktora, u kompaniji su juče pokušali da negiraju izveštaje o finansijskoj nesolventnosti, piše Vol strit džornal. Portparol NIGC Madžid Budžarzadeh je u telefonskom razgovoru rekao da kompanija nije proglasila bankrot.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iran, poslije Rusije, ima najveće rezerve gasa koji se procjenjuju na 10 odsto ukupnih svjetskih rezervi. Islamska Republika izvozi gorivo u Tursku, Jermeniju i Azerbejdžan. Prihodi od prodaje gasa prošle godine su dostigli oko 3,8 milijardi dolara. Poređenja radi, prihodi od izvoza nafte su bili 69 milijardi dolara.

U posljednjih godinu dana, prihodi Irana od prodaje ugljovodonika smanjeni su zbog sankcija SAD i Evropske unije. Konkretno, prihodi od izvoza nafte smanjeni su 2012. godine za trećinu.

Zapad je uveo sankcije Teheranu zbog zabrinutosti da vlasti zemlje, pod maskom nuklearnog energetskog programa, pokušavaju da razviju atomsku bombu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *