Fond za zaštitu depozita: Cilj je deset posto garantovanih depozita

Dodajte komentar

Na jučerašnjoj sjednici parlamenta raspravljano je i o godišnjem Izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu.

Izvršni direktor Fonda Predrag Marković saopštio je da sredstva Fonda trenutno iznose  45,4 miliona eura i predstavljaju 4,85 odsto ukupnih garantovanih depozita svih banaka. Prema njegovim riječima koeficijent pokrivenosti garantovanih depozita sredstvima Fonda na kraju prošle godine iznosio je 4,72 posto.

– Zajedno sa sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj koeficijent pokrivenosti iznosi 8,6 posto. Ciljani nivo je deset posto garantovanih depozita – kazao je Marković.

On je dodao da je na kraju prošle godine bilo  pokriveno 99,05 ukupnog broja deponenata koji bi imali pravo na isplatu garantovanog depozita.

– Na kraju septembra ove godine pokrivenost je veća i iznosi 99,27 odsto ukupnog broja deponenata – naglasio je Marković. 

Garantovani depozit u Crnoj Gori od početka ove godine je povećan na 50.000 eura, sa 35.000 koliko je iznosio do kraja prošle godine.

Zaštita depozita je sistem osiguranja deponenata od gubitka depozita ili njegovog dijela u slučaju stečaja banke u kojoj ima sredstva. Deponentu se, naime, u propisanom roku omogućava raspolaganje sredstvima do zakonom garantovanog iznosa.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *