Najbogatija Španjolka `teška` 7 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ćerka suosnivača kompanije Inditex Amancija Ortege, Sandra Ortega Mera postala je najbogatija Španjolka pošto je naslijedila udio pokojne majke u jednoj od najvećih svjetskih tekstilnih giganata, piše Bloomberg.

Sandra Ortega Mera je u 45. godini naslijedila 90 odsto bogatstva svoje majke, Rosalie, koja je umrla u avgustu, tvrdi neimenovani izvor blizak porodici.

Između ostalog, naslijedila je cijelu holding kompaniju Rosp Corunna, koja kontroliše 5,1 odsto Arteixa, odnosno Inditexa sa sedištem u Španiji.

Ortega Mera sada raspolaže bogatstvom od 7,3 milijarde dolara i po bogatstvu je 182. u svijetu, navodi Bloomberg. Ona je, takođe, drugi najveći akcionar kompanije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nasljedstvo je učinilo Ortega Meru najmlađom Evropljankom na Bloombergovoj listi milijardera. Njen otac, inače, treći najbogatiji čovjek na svijetu, ima udio od 59 odsto u Inditexu i njegovo bogatstvo se procjenjuje na 65,9 milijardi dolara.

Inditex, čiji su najpoznatiji brendovi Zara, Massimo Dutti, Bershka, ima 6.000 prodavnica širom svijeta. U poslednje tri godine, prihod kompanije je rastao 10 odsto godišnje.

Ortega Mera našla se na listi milijardera prvi put oktobra prošle godine, kada je potvrđeno da je njen udio u kompaniji Rosp Corunna 14 odsto.

Njen mlađi brat Markos naslijedio je osam odsto majčinog imanja, a portparol španske milijarderke nije želeo da komentariše navode o porodičnom bogatstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *