Časte kamatu za plaćeni dug

Dodajte komentar

Među mjerama fiskalne konsolidacije Vlada je juče usvojila i set stimulativnihza poreske i carinske obveznike. Oni koji su spremni da plate sav zaostali dug, biće oslobođeni kamate za sav predhodni period. 

U Vladi se nadaju da će uz dodatni set planiranih mjera efekti biti dobri, ali napominju da se ovaj akt odnosi samo na predhodni dug.

Prema prijedlogu Zakona o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, koji je Vlada juče usvojila, poreski, odnosno carinski obveznik ostvariće pravo na otpis kamate na zaostale ili neplaćene obaveze, koje su dospjele za plaćanje do 31. oktobra ove godine, ukoliko u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona u cjelosti uplati sve zaostale obaveze, prenosi pottal Cdm.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministar finansija Radoje Žugić nada se da će ovom mjerom Vlada uspjeti da naplati jedan dio ranije generisanog poreskog duga.

“Ta mjera je nešto što nije nepoznato i dala je efekte u neposrednom okruženju, tako da je važno da kod usvajanja ovog zakona ne smijemo kreirati nerealna očekivanja da je ovo pravni akt koji će se ponavljati u budućem periodu. Naprotiv, ovo je jedan akt i odnosi se samo na prethodni period”, rekao je Žugić nakon sjednice Vlade.

Očekivani efekti od tog porpisa su stabilizacija javnih prihoda, povećanje budžetskih i smanjenje ukupnog poreskog duga.

Juče je usvojena i dopuna Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojom obveznik poreza na dobit može da ostvari pravo na smanjenje poreske obaveze ukoliko u zakonom propisanom roku, do 31. marta, uplati porez na dobit preduzeća. Ovom mjerom će, kako je Žugić objasnio, biti manje naplaćenih javnih prihoda povodom datog popusta, a biće ostvarene uštede u dijelu finansiranja javnog duga.

Kao stimulativna mjera za redovno izmirenje obaveza predlaže se smanjenje godišnje poreske obaveze za šest odsto obračunatog i uplaćenog poreza na dobit preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *