Prihodi Telekoma 83,1 miliona eura

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma u devet mjeseci ove godine iznosili su 83,1 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 3,7 miliona eura, odnosno četiri odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

Iz kompanije je objašnjeno da je smanjenje prihoda uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u maloporodaji, kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka. 

“Smanjenje prihoda u mobilnom segmentu najvećim dijelom je posljedica primjene takse od jedan euro koja je uvedena u julu 2012. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično nadoknađen većim prihodima od prodaje opreme, rastom prihoda od poruka i mobilnog interneta, kao i rastom ICT i IPTV prihoda. Prihodi od ADSL -a su na prošlogodišnjem nivou, iako je porastao broj korisnika tog servisa”, naglasili su iz Telekoma.

Poslovni rashodi (bez troškova amortizacije), smanjeni su za 2,6 miliona eura ( pet odsto) u odnosu na isti prošlogodišnji period, uglavnom zbog smanjenja indirektnih troškova.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 33,2 miliona eura, što je za 1,1 miliona eura (tri odsto) manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Poslovna dobit (EBIT) je porasla za 0,2 miliona eura, na 18,1 miliona eura, zbog nižih troškova amortizacije.

Neto dobit je povećana za 0,3 miliona eura, na 17,1 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

” I u trećem tromjesečju 2013. nastavili smo s poslovanjem u ekonomskom okruženju punom izazova. Imali smo ograničene prihode i EBITDA zbog tržišnih okolnosti i usporavanja ekonomskog rasta, ali je neto dobit ipak porasla za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos tržišnim pritiscima i nižim prihodima u oblasti fiksne i mobilne telefonije, nastavili smo sa ulaganjima u našu budućnost. Zahvaljujući  fleksibilnosti, poslovanje naše kompanije je ipak stabilno – smanjenje prihoda je nadoknađeno rastom prodaje opreme, prihoda od slanja poruka i mobilnog interneta, kao i kontinuiranim rastom broja ADSL i IPTV korisnika“, saopštili su iz Crnogorskog Telekoma.

Oni su najavili da će se ubuduće fokusirati na investiranje, poboljšanje kvaliteta naše mreže i širenje portfelja usluga.

„Našim korisnicima omogućavamo pristup najsavremenijim tehnologijama – oni među prvima u svijetu imaju mogućnost testnog pristupa hibridnoj tehnologiji koja istovremeno omogućava kombinovanje interneta preko fiksne mreže ( ADSL ili WiFi ) i interneta preko mobilne mreže. Osim toga,  nastavićemo da svakodnevno dovodimo 4G tehnologiju do što više korisnika u Crnoj Gori, kao i da širimo optičku infrastrukturu visokih performansi. Sa budućim ulaganjima i poboljšanjem mreže, stalno nastojimo da izađemo u susret našim korisnicima,  s fokusom na kvalitet i inovativnost svakog proizvoda i usluge koje nudimo “ , izjavio je izvršni direktor Telekoma Rudiger Šulc.

Kontinuirani rast baze ADSL i IPTV korisnika

Baza ADSL i Extra TV korisnika je porasla za 4,7 hiljada (sedam odsto), odnosno za  5,5 hiljada (10 odsto) u odnosu na prošlogodišnji uporedni period. Ukupan broj ADSL korisnika je 73,2 hiljade, a Extra TV 59,9 hiljade. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera sa tržišnim udjelom od 40,9 odsto.

Više korisnika Telekom mobilne mreže

Usluge Telekom mobilne mreže je krajem septembra 2013. koristilo 396 hiljada korisnika, što je 5,5 odsto  više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Takvo kretanje je najviše uslovljeno povećanjem broja korisnika u prepaid segmentu za 19,6 hiljada, odnosno osam odsto, dok je u isto vrijeme prepaid tržišni udio povećan za 1,3 procentnih poena, na nivo od 32,3 odsto.  S druge strane, broj postpaid korisnika je ostao na prošlogodišnjem nivou, a postpaid tržišni udio Telekoma je povećan za jedan procentni poen, dostižući udio od 42,8 odsto. Prema tome, ukupni tržišni SIM udio porastao je za 1,1 procentni poen, na 35,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *