Radnici Zavoda za izgradnju Bara protestovali ispred zgrade Vlade

Dodajte komentar

Radnici Zavoda za izgradnju Bara radikalizovali su štrajk započet prije dva mjeseca svakodnevnim okupljanjem ispred zgrade opštine Bar, negodujući zbog neisplaćenih zaostalih zarada i neuplaćivanja doprinosa.

Taj scenario su, nakon pokušaja koji u Baru nijesu urodili plodom, u ponedeljak preselili i ispred zgrade Vlade Crne Gore, insistirajući da ih primi premijer Milo Đukanović. Objašnjeno im je da molbu za prijem kod predsjednika Vlade trebaju podnijeti pismeno, pa je tako više od 90 zaposlenih nekoliko sati pokušavalo da, kako kažu „skrenu pažnju crnogorskoj javnosti na nepravdu koja im se godinama nanosi“.

Ogorčeni su činjenicom da niko od nadležnih ne reaguje, a većinski vlasnik kompanije, predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević, kako tvrde, nije ispunio niti jedno od datih obećanja, osim uplate po 500 eura pozajmice, koja će im biti odbijena od plata koje im duguju.

Okupili smo se ispred zgrade Vlade i pokušali da premijeru i ministrima skrenemo pažnju na položaj 160 radnika, čije su porodice dovedene na ivicu egzistencije. Ukazujemo i na to da se u ZIB-u tokom posljednjih mjeseci vrše nezakonite radnje – prevođenje imovine preduzeća na imena privatnih lica – kazao je predsjednik Sindikata ZIB-a Enver Aljošević, ističući da je veoma zadovoljan odzivom radnika, te da je činjenica da su u Podgoricu otputovali u ovako velikom broju, dovoljna potvrda da njihov entuzijazam i želja za pravdom ne opadaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On tvrdi i da su menadžment i vlasnici kompanije prekršili Zakon o štrajku, jer su za poslove na objektu A-6 angažovali radnike drugih preduzeća. Aljošević je ponovio da je tačno da im je Pavićević ponudio da oni izvode radove na toj zgradi i da su oni odbili jer im „većinski vlasnik nije garantovao da će za taj posao biti i plaćeni“.

Radnici ZIB-a su protekle sedmice poslali cirkularno pismo ministrima finansija, rada i socijalnog staranja, te vrhovnom državnom tužiocu, obavještavajući te organe o zloupotrebama u ZIB- u.

– Sada nam preostaje da napišemo pismo predsjedniku Vlade i Međunarodnom sindikatu, od kojih očekujemo pomoć – rekao je za Pobjedu Aljošević.

Ročište za uvođenje stečaja u tom preduzeću zakazano je za 30. oktobar u Privrednom sudu u Podgorici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *