U Budvi ništa ne može biti jeftino: Vjenčanje šest puta skuplje

Dodajte komentar

Da li će osim metropole turizma, Budva , nakon uvođenja novog cjenovnika za vjenčanja zadržati i epitet crnogorskog Las Vagesa ostaje da se vidi.

Jer, da u Budvi više ništa ne može biti jeftino, svjedoči i to da oni koji ubuduće budu željeli da u prijestonici turizma se zakunu na vječnu ljubav, moraće Opštini da plate, ni manje ni više nego 130, odnosno 150 eura, u zavisnosti da li brak sklapaju u zgradi Skupštine opštine ili da pozovu matičara na mjesto gdje oni požele, pišu Vijesti.

Novi cjenovnik vjenčanja, definisan kroz opštinsku Odluku o lokalnim administrativnim taksama, predviđa povećanje naknade za sklapanje braka šest puta veću od one koja je važila do sada. Odluka o lokalnim administrativnim taksama koja će se narednog ponedjeljka naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, predviđa da taksa iznosi radnim danima u toku radnog vremena 100 eura, ukoliko se brak zaključuje u službenim prostorijama Opštine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za 20 eura je skuplje, odnosno 120 eura košta taksa ako matičar radnim danima zaključuje brak u službenim prostorijama van radnog vremena.

Ukoliko se brak zaključuje neradnim danima, što je uobičajeno da se svadbe organizuju tokom vikenda, e tu je predložena nova tarifa, i to 130 eura ukliko matičar sklapa brak u službenim opštinskim prostorijama.

Najveća cijena, od 150 eura, je ukoliko matičar ide po pozivu da zaključuje brak, kako se navodi u odluci ,,u hotelskim i ugostiteljskim objektima, privatnim kućama, baštama”, kao i nekonevencionalnim mjestima, poput „plaža, ostrva, šuma, livada, pod vodom, muzejima, galerijama, bibliotekama, sportskim objektima, tržnim centrima, u balonima, svim vidovima prevoznih sredstava”.

Administrativna taksa za zaključivanje braka u opštinskim prostorijama iznosila je do sada 20 eura, a van zgrade Skupštine opštine 25 eura.

Za opozicioni SNP, takse za sklapanje braka su neprihvatljive, jer u vrijeme kada treba stimulisati zaključenje brakova i povećanje nataliteta, takvom odlukom se radi suprotno.

Uz naglasak da njegova partija neće podržati odluku o taksama, šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović smatra da treba povećati takse na razvod.

„Iako ova odluka to ne predviđa, već je to regulisano nekim drugim zakonskim propisima, mi smatramo da je upravo to ono što treba da bude enormno skupo. Možemo da se složimo da takse koje su predviđene za vjenčanja van službenih prostorija mogu da budu visoke, i da oni koji priređuju slavlja vjerovatno imaju i da plate taj iznos. Međutim, za vjenčanja koja su u zgradi SO gdje je tarifa od sto do 130 eura smatramo je apsolutno neprihvatljivom i nezasluženo viskom. Ono o čemu treba da razmišljamo je sigurno kako da se pospješi najhitniji segment društva, a to je porodica. Ovakvi iznosi su potpuno destimulativni za onoga ko hoće porodicu. Da uzmemo kao primjer da li dvoje mlađih mogu da plate taksu i zaključe brak, a nezaposleni su i pri tome je takvih primjera nebrojeno u Crnoj Gori”, kazao je Pejović, prenosi Cdm.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *