Hrvatska će dati saglasnost za postavljanje energetskog kabla

Dodajte komentar

Hrvatski ministar ekonomije Ivan Vrdoljak saopštio je da će njegova zemlja dati saglasnost za postavljanje podvodnog kabla od Crne Gore ka Italiji preko hrvatske teritorije, nakon završetka seizmoloških istraživanja i mapiranja trase podvodnog kabla tokom prve polovine naredne godine.

Kako se navodi u saopštenju Liberalne partije Crne Gore, hrvatski ministar je to kazao na konferenciji lidera Jugoistočne Evrope, održanoj u Osijeku, čija je tema bila „Širenje saradnje u oblasti energetike u JIE“, a kojoj su prisustvovali predsjednik i potpredsjednica LP, Andrija Popović i Satka Hajdarpašić.

Kako su naveli u saopštenju, na konferenciji je, između ostalog, zaključeno da je saradnja u oblasti energetike od krucijanog značaja za države Balkana, imajući u vidu tekuće i buduće zajedničke strateške projekte u okvirima postojećih potpisanih memoranduma, prenosi portal rtcg.me.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Takođe, još jednom se kao primjer dobre saradnje pomenuo projekat jonsko-jonskog gasovoda (IAP), te da bi izrada sveobuhvatne studije izvodljivosti trebalo da bude biti završena tokom 2014. Godine“.

Na dvodnevnom skupu je, kako su saopštili iz LP, bilo riječi i o značaju obnovljivih izvora energije, novim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, te evropskim fondovima koji podržavaju projekte promovisanja energetske efikasnosti u državama kandidatima, koji bi, kako je navedeno, značajno mogli unaprijediti ovu oblast u Crnoj Gori.

„Predsjednik LP-a je rekao da liberali u Crnoj Gori ostaju privrženi, prije svega, ideji Crne Gore kao ekološke države, što samim tim podrazumijeva sve više oslanjanja na korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, kojima Crna Gora raspolaže u velikom broju, a sa druge strane liberali stavljaju akcenat na promociju energetske efikasnosti tokom korišćenja konvencionalnih izvora energije“.

Na konferenciji su, kako prenose Liberali, komentarisani i događaji koji su obilježili javni i politički život u zemljama članicama LIBSEEN-a, gdje je, pored predsjedničkih izbora u Crnoj Gori,  posebnu pažnju u regionu privuklo i organizovanje prve Parade ponosa u Podgorici.

„Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je istakao da su crnogorske institucije pokazale spremnost da suzbiju svaki vid diskriminacije i da u Crnoj Gori niti jedan građanin neće više živjeti u strahu zbog svoje posebnosti, te da LP CG ostaje posvećena borbi za unapređivanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori“.

Konferenciju je organizovao LIBSEEN, uz podršku VVD-a, liberalne stranke Holandije.

Foto: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *