CKB i NLB Montenegro banka u vodećih 100 banaka regije

Dodajte komentar

Ni na novoj rang listi najvećih regionalnih kompanija “SeeNews TOP 100 SEE” nema nijedne crnogorske, dok se na spisku 100 najvećih firmi po prihodima po glavi stanovnika u prošloj godini “probilo” naših sedam.

Istraživanje sprovodi bugarska agencija za poslovna istraživanja SeeNews, a uključena su preduzeća iz deset zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i Crnu Goru. Kompletan izvještaj možete vidjeti OVDJE.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, sa 426,6 eura prihoda po glavi stanovnika, zauzela zavidno 9. mjesto na listi 100 najvećih u regionu Jugistočne Evrope po tom parametru, dok je Jugopetrol, sa 303,4 eura na 17. mjestu.

Crnogorski telekom, čiji su prihodi u 2012. godini iznosili 178,3 eura po glavi stanovnika, je na 33. poziciji, a slijede Rokšped na 51. mjestu (sa 126,6 eura prihoda po glavi stanovnika), Telenor na 57. (sa 120,9 eura) te Montenegro erlajnz koji je zauzeo 61. mjesto, sa 113,9 eura prihoda po glavi stanovnika u prošloj godini.

Primjetno je da su prihodi samo dvije crnogorske kompanije listirane na spisku zabilježile rast prihoda, i to blagi, u odnosu na 2011. godinu, i to EPCG i Jugopetrol. Ostale kompanije su bilježile manji ili veći pad godišnjih prihoda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slovenačka preduzeća vladaju listom po prihodima po glavi stanovnika, jer zauzimaju čak šest mjesta od prvih deset.

Naftna kompanija Petrol, koja posluje i u Crnoj Gori, je najveća firma u regionu po tom parametru a i drugoplasirana kompanija dolazi iz te zemlje – Holding slovenske elektrane.

Slovenački niz na vrhu prekida hrvatska Ina, ali već na četvrtoj i petoj poziciji opet su preduzeća iz te zemlje – Gen-I i Mercator. Slijedi bugarski naftaš Lukoil, pa opet slovenačke firme, Krka i Revoz.

U kategoriji najvećih 100 banaka u regionu su dvije iz Crne Gore: Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa aktivom od 646 miliona eura, što je pozicioniralo na 82. mjesto i NLB Montenegrobanka čija je aktiva u 2012. vrijedjela 476 miliona eura.

Među 10 najvećih banaka regiona su tri iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. Hrvatsku predstavljaju Zagrebačka banka na 2. mjestu liste Top 100 s aktivom od 13,8 milijardi eura, Privredna banka Zagreb je na 5. mjestu s aktivom od 9,06 milijardi eura, a slijedi Erste&Steiermarkische Bank s 7,75 milijardi eura ukupne aktive.

Najveća banka na listi je Banca Comerciale Romana s aktivom od 15,9 milijardi eura u 2012. godini.

Na listi je ukupno 17 finansijskih institucija iz Slovenije, njih 16 iz Srbije, 10 iz Hrvatske, devet iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Makedonije i dvije iz Crne Gore.

Listu Top 100 najvećih osiguravajućih kuća u jugoistočnoj Evropi predvode slovenački Triglav, sa 647,6 miliona ukupno naplaćene premije u 2012. godini i hrvatski Croatia osiguranje s 351,9 miliona eura naplaćene premije.

Na listi su tri osiguravajuće kuće iz Crne Gore ali sve u donjem dijelu: Lovćen osiguranje i Sava osiguranje.

Usporavanje ekonomija se odrazilo na investicije

Zemlje jugoistočne Evrope, sa svim svojim snagama i slabostima, dale su mješovitu sliku o ekonomskoj uspješnosti regiona u prošloj godini, ali su usporavanje ekonomskih aktivnosti i rastuće stope nezaposlenosti ostavile svoj trag na cio region te godine, navodi se u Izvještaju.

Recesija u eurozoni je tako imala negativan uticaj na direktne strane investicije i eksternu tražnju u zemljama jugoistočne Evrope. Sve zemlje u regionu su imale slabije stope rasta bruto nacionalnog dohotka (BNP) u 2012. nego u 2011. a glavna prepreka ekonomskim aktivnostima je bila kriza u eurozoni, koji je glavni trgovinski partner zemljama jugoistočne Evrope, što je dovelo do pada izvoza prošle godine.

Još jedan bitan uzrok slabe efikasnosti ekonomija jugoistočne Evrope je niža potrošnja po domaćinstvima.

“Oštra zima, proljećne poplave, ljetnje suše i šumski požari u regionu su uništili usjeve i uticali na trgovinu, infrastrukturu i ekonomske aktivnosti. Ipak, neke ekonomije u jugoistočnoj Evropi su uspjele da zabilježe rast, ma kako skroman on bio, i da drže inflaciju pod kontrolom. Imajući u vidu sve teškoće u eurozoni i katastrofalne makroekonomske uslove u Grčkoj i Italiji, stabilna slika jugoistočne Evrope nagovještava da manji brodovi lakše plove nemirnim vodama”, procjenjuju autori izvještaja. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *