HR: Petina građana nema za osnovno

Dodajte komentar

Privredna i finansijska kriza u Republici Hrvatskoj uzele su svoj danak, a statistički podaci pokazuju daljne pogoršanje materijalnih uslova života građana, navodi Večernji list.

U saopštenju građanskog pravobranioca Lore Vidović, tim povodom, navodi se da je, prema posljednjim službenim podacima, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj 21,1 odsto, što znači da petina građana ne može da podmiruje svoje osnovne potrebe, odnosno njihov dohodak je ispod praga rizika od siromaštva.

U ovakvim okolnostima u javnoj raspravi našao se novi Zakon o socijalnoj zaštiti koji treba da da projekciju o najugroženijim socijalnim grupama i da reguliše prava i socijalne usluge u sistemu socijalne zaštite kojima će se ublažiti posljedice krize na najranjivije grupe građana, podsjetila je ona.

“Nadamo se da će bolje regulisanje socijalnog stanovanja, bolje ciljani i pravedniji socijalni transferi, posebno u odnosu na najranjivije djelove stanovništva, kriterijumi po kojima bi se utvrđivala osnovica za socijalne naknade, uvođenje preciznog imovinskog cenzusa, bolje uređena prava beskućnika, naći svoje mesto u novom Zakonu”, navodi se u saopštenju pravobranioca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Generalna skupština UN je 1993. godine odlučila da se 17. oktobar u svim zemljama obilježava ukazivanjem na potrebu za smanjenjem siromaštva, a obilježava se samo jedan dan nakon Svjetskog dana hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *