Slovenačke banke: prihodi padaju, troškovi rastu

Dodajte komentar

Loši trendovi slovenačkog bankarskog sektora nastavili su se i u avgustu: prihodi banaka padaju, ključni troškovi rastu, prvenstveno troškovi zbog pogoršanja kreditnog portfelja, objavila je Banka Slovenije.

Najveći su troškovi usklađenja vrijednosti i rezervacija koji su u osam mjeseci ove godine dosegnuli gotovo 677 miliona eura i 4,4 posto su veći nego u istom lanjskom razdoblju. Ključni prihodi – neto kamatni prihodi – iznosili su 504 miliona eura i bili su za petinu manji nego u prvih osam mjeseci 2012.

Krajem avgusta trošak usklađenja vrijednosti iznosio je 4,63 milijarde eura, a loši krediti dosegnuli su 7,8 milijardi eura, što je neznatno manje nego u julu. Još uvijek se razmatra što je razlog da statistika pokazuje pad loših kredita, navodi slovenački poslovni dnevnik Finance.

Podaci banke Slovenije objavljeni u srijedu pokazuju da se u avgustu nastavio pad prosječne kamatne marže – sa julskih 1,77 na avgustovskih 1,76 posto. U avgustu prošle godine prosječna kamatna marža iznosila je 2,04 posto. Marža za finansijsko posredovanje u avgustu je pala s 2,55 na 2,52 posto, a na kraju avgusta prošle godine iznosila je 3,36 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Plasmani preduzećima u avgustu su pali za 74,4 miliona eura, na 15,29 milijardi eura, a plasmani domaćinstvima za pet miliona eura, na 8,63 milijarde.

U avgustu su smanjeni i depoziti domaćinstava u bankama. Građani su povukli 41,8 miliona eura pa sada depoziti iznose 14,52 milijarde eura. Ukupno su ulozi ove godine smanjeni za 302 miliona eura.

Depoziti preduzeća smanjeni su za 20,8 miliona, na 4,12 milijardi eura. S druge strane, država je krajem avgusta u bankama imala položeno 4,2 milijarde eura, što je 1,18 milijardi eura više nego krajem prošle godine.

Slovenački bankarski sektor je na kraju avgusta raspolagao kapitalom od 3,41 milijarde eura, što je za 321 milion manje nego krajem 2012. Aktiva slovenačkih banaka i štedionica u prvih osam ovogodišnjih mjeseci smanjena je s 46,12 na 44,55 milijardi eura. Samo u avgustu  pad iznosi 227 miliona eura. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *