Hypo banka tužila Društvo za upravljanje fondom Trend

Dodajte komentar

Hypo Alpe Adria banka podigla je četiri tužbe protiv društva za upravljanjem fondom Trend zbog dijela nevraćenog kredita u iznosu od 3,4 miliona sa kamatama. Banka traži da se na nju uknjiže akcije Trenda, založene za kredit od 7,5 miliona, od kojeg je nevraćeno 3,2 miliona eura glavnice. Banka je pokrenula četiri spora sa identičnim tužbenim zahtjevom zato što se radi o različitim zalogama, odnosno različitim paketima akcija.

Kredit je sa kamatama dostigao devet miliona, a ugovor je sklopljen 28. decembra 2006. između Hypo banke, društva za upravljanje fondom Trend i založnih dužnika Zetmont i Bermont iz Podgorice, čije su akcije založene za kredit. Kredit je dospio na naplatu 23. avgusta ove godine.

Tri zaloge za kredit upisane su u registar zaloga 30. novembra 2011. godine, a radi se o tri paketa akcija i to 8,2 miliona, 6,2 miliona i 28,2 milion Zet monta i Bermonta, nominalne vrijednosti 86,5 centi po akciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Advokat Trenda Čedo Dobrović i izvršni direktor društva za upravljanje fondom Mihailo Madžarović predložili su Nataši Sekulić, postupajućem sudiji u jednom od sporova, spajanje predmeta i odlaganje ročišta za mjesec. Oni su istakli da su pregovori sa bankom u toku, kako bi isplatili cjelokupan dug.

– Osporavamo obračun zatezne kamate, jer smatramo da nije tačan i predlažemo finansijsko vještačenje. I do sada je dolazilo do korekcije kamate, koju usaglase stranke u sporu – kazao je Dobrović.

Advokat Nikola Babić koji zaspupa Hypo banku bio je protiv odlaganja ročišta, jer, kako je kazao, nema ovlašćenje klijenta da se složi sa takvim predlogom.

Visina kamate je pravilno obračunata i dostavljena analitička kartica, te su se stekli uslovi za donošenje rješenja o izvršenju – kazao je on.

Sudija Sekulić odbila je zahtjev za odlaganje ročišta, kao i za sudsko vještačenje. Glavna rasprava u sporu je zaključena, a Sekulić će donijeti odluku u zakonskom roku od mjesec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *