OECD: Azijske privrede ostaće otporne

Privredni rast u azijskim zemljama u usponu trebalo bi da ostane otporan, mada spor, u naredne četiri godine, pogotovo ako te zemlje budu radile na bližoj regionalnoj integraciji, saopštila je juče Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U Kini se u periodu od 2014. do 2018. očekuje prosječan privredni rast od 7,7 odsto, sporiji u odnosu na rast od 10,5 odsto iz perioda od 2000. do 2007, prije početka globalne ekonomske krize, navodi OECD u najnovijoj ekonomskoj prognozi za jugoistočnu Aziju, Kinu i Indiju, prenosi agencija Frans pres.

Za Indiju se u istom periodu predviđa prosječan rast od 5,9 odsto, za Indoneziju šest odsto, Filipine 5,8 odsto, Maleziju 5,1 odsto i Tajland 4,9 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zamjenik generalnog sekretara OECD Rinato Tamaki ipak upozorava da je, za jačanje potencijala za srednjoročni rast potrebno da zakonodavci sprovedu strukturne reforme da bi se iskoristile koristi od tokova kapitala, kao i da pokrenu bližu ekonomsku saradnju i integraciju u regionu, prenosi Capital.

Da bi od statusa zemalja sa srednjim primanjima napredovale do statusa zemalja sa visokim primanjima, azijske države moraju da pokrenu dugoročnu transformaciju svojih ekonomija i da se više fokusiraju na usluge i produktivnost. OECD procjenjuje da će za taj korak Kini i Tajlandu, prema najoptimističnijem scenariju, biti potrebno 20 godina, a Indiji i Vijetnamu najmanje 40.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *