Predstavljeni energetski potencijali Crne Gore u Beču

Vlada Crne Gore je objavila tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, čime se naša država pozicionirala kao prva zemlja na Balkanu koja je krenula u takav projekat“ rekao je danas ministar ekonomijeVladimir Kavarić predstavljajući energetske potencijale Crne Gore na „Bečkim ekonomskim razgovorima-upoznajte Crnu Goru”.

Osim tendera za naftu i gas, ministar ekonomije je austrijskim privrednicima predstavio i projekte u oblasti hidropotencijala. Pored velikih projekata, ministar Kavarić se posebno osvrnuo na tender za davanje koncesija za male HE koji je u toku, i koji je otvoren do 18. novembra, što je posebno interesovalo austrijske investitore.

“Imamo veliko interesovanje investitora za takođe aktuelni projekat Drugog bloka TE Pljevlja, a rok za dostavljanje ponuda je 31. oktobar” naglasio je ministar Kavarić. On je podsjetio da je Crna Gora otvorena za investiranje i u oblasti vjetroenergije, potencijala sunca i dr.

“Posebnu aktraktivnost našoj državi za ulaganja u oblast energetike daje projekat interkonektivnog kabla sa Italijom, čime sve investicije u Crnoj Gori, ali i regionu, dobijaju pristup tržištu EU” naglasio je ministar Kavarić na „Bečkim ekonomskim razgovorima-upoznajte Crnu Goru”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao zone otvorene za ulaganje, kroz projekat biznis zona, na infrastrukturno opremljenom zemljištu, ministar Kavarić je naglasio biznis zone u Beranama, Kolašinu, Nikšiću, na Cetinju i u Ulcinju, uz olakšice kako na državnom tako I na lokalnom nivou.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazovićpredvodi crnogorsku delegaciju na „Bečkim ekonomskim razgovorima-upoznajte Crnu Goru” koji se održavaju danas u Beču. U delegaciji su i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Bečkim ekonomskim forumom i ima za cilj da se austrijskim poslovnim i političkim krugovima prezentuje ekonomski trenutak Crne Gore, s akcentom na ekonomske i investicione potencijale.

Kroz tri tematske sesije (Pregled crnogorske ekonomije- šansa za investitore; Poslovna i investiciona klima – investicione mogućnosti u Crnoj Gori; Iskustvo stranih investitora i organizacija u Crnoj Gori) predstavljeni su potencijali za ulaganja u sektorima energetike, turizma i poljoprivrede.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.