Plaćanje računa je najjeftinije preko banke

Dodajte komentar

Iako većina građana račune za struju, telefon, vodu, kablovske televizije i slične usluge plaća na šalterima Pošte, provizija za ovu transakciju može biti niža ili u nekim slučajevima besplatna ukoliko to urade preko svoje banke, pišu Vijesti.

Provizije za plaćanja računa do 15 eura preko Pošte iznosi fiksno 20 centi, a na iznos od 16 do 100 eura ona je 1,5 odsto visine računa. To znači da bi na primjer na račun od 70 eura provizija bila 1,05 eura. Na iznose od 101 do 250 eura Pošta uzima jedan odsto, a na uplate od 251 do 1.000 eura 0,8 odsto. Na transakcije od 1.001 do 7500 eura naknada je fiksna od 7,5 eura, a preko 7.500 eura je 0,1 odsto. Kako su “Vijestima” saopštili iz Pošte ove provizije važe za sve uplate u njihovim poslovnicama. Cijenovnik je određen prije pet godina i od tada nije mijenjan, a ni sa jednom kompanijom nemaju ugovor o drugačijoj naplati provizija.

Iz Sosijete ženeral Montenegro banke su saopštili da građani, njihovi klijenti, nemaju proviziju ako mjesečne račune plaćaju preko Sože e-banking servisa na račune kompanija koje imaju otvorene račune u toj banci. Iz ove banke ističu da se sve više građana odlučuje za Sože e-banking servis jer je jednostavan i praktičan za korišćenje.

Ako građani uplaćuju novac na račun firme koja ima otvoren račun u banci, provizija je 0,25 eura dok je za uplate na račun firme koji je otvoren u nekoj drugoj banci provizija 0,40 eura.

Kako objašnjavaja, njihove provizije su utvrđene u skladu sa poslovnom politikom banke i nemaju dogovor o visini provizija sa nekom drugom kompanijom.

„Banka se trudi da visinu provizija formira na najprihvatljivijem mogućem nivou za sve klijente, a u prilog toj tvrdnji je i odluka banke da za plaćanje računa za komunalije, t-com račune, porez, osiguranje, dječji vrtić… kroz Sože e-banking nema provizije“ rekli su u Sosijete ženeral Montenegro banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Hipo alpe adria banci su kazali da provizije za plaćanje računa za telefon, vodu, struju i komunalije ukoliko klijenti imaju račune i plaća sa njega bezgotovinski iznose 10 centi pod uslovom da i ta kompanija ima račun u banci.

„Ako klijenti i pomenute kompanije nemaju račun u našoj banci, provizija za plaćanje tih računa iznosi 40 centi. Nemamo posebnih dogovora o provozijama sa tim kompanijama“, rekli su u Hipo alpe adria banci.

U Prvoj banci provizije za plaćanje računa za telefon, vodu, struju… i druge račune za kompanije koje imaju račun u banci i za sve građane koji otvore trajni nalog za plaćanje računa nema provizije. Kako su objasnili imaju dogovor sa energetskim i telekomunikacionim kompanijama da korisnici ne plaćaju provizije.

„Za plaćanje računa kompanijama koje nemaju račun kod banke provizija je do 500 eura 50 centi, a preko 500 eura 0,10 odsto“ rekli su u Prvoj banci.

U NLB Montengrobanci su kazali da imaju ugovor sa M:telom i EPCG da plaćanje računa za te dvije kompanije preko bankomata, posterminalna, preko trajnog naloga i www.nlbshop.me bude potpuno besplatno. Za klijente te banke besplatno je i plaćanje računa sa Telekomom samo preko trajnog naloga.

U NLB Montenegrobanci provizija za plaćanje komunalija kada nema ugovora sa kompanijama je različita u zavisnosti od načina plaćanja pa je tako za uplate na šalteru provizija 30 centi, a preko NLB kilika 22 centa.

U Hrvatskoj ima besplatno, u Srbiji može i iz kuće poštaru

Hrvatska pošta, prema podacima sa njenog sajta, ima spisak kompanija, među kojima je Hrvatska Elektroprivreda, nekoliko operatera koblovskih televizija, komunalnih preduzeća i osiguravajućih kompanija, kojima građani bez provizije mogu platiti račune.

Ako se plaća račun za kompanije koje nijesu na spisku ona iznosi 1,83 odsto od iznosa uplate, s tim da je najmanji iznos naknade pet kuna (66 euro centi), a najveći 80 kuna (10,6 eura).

Pošta Srbije ima sličan cijenovnik kao i crnogorska. Na iznos računa do 4.500 dinara (40 eura) provozija je 45 dinara (40 centi). Na iznose od 4.500 do 500 hiljada dinara provizija je jedan odsto. Građani Srbije imaju povoljnost da račun plate kod svoje kuće poštaru, a dodatna provizija je 35 dinara (31 cent).

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *