Podmorski kabal: Terna do kraja godine očekuje sve dozvole

Dodajte komentar

Italijanska kompanija Terna do kraja godine očekuje konačno odobrenje za izgradnju podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, saopštio je izvršni direktor, Flavio Kataneo.

“Očekujemo da ćemo dobiti sve dozvole, uključujući i od Crne Gore, u sljedećih nekoliko mjeseci. Izgradnja će trajati četiri godine, tako da možemo očekivati da kabl bude u funkciji 2017. godine”, rekao je Kataneo u intervjuu Rojtersu.

Povezivanjem sa Crnom Gorom, gdje italijanska kompanija A2A upravlja crnogorskom Elektroprivredom, Italija će dobiti pristup hidroelektranama sa Balkana.

Procjenjuje se da će kabl koštati oko milijardu eura i jedan je od niza infrastrukturnih projekata Terne za povezivanje sa susjednim zemljama.

Terna je sa crnogorskom Vladom i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Predviđeno je da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona eura, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto. (rtcg.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *