Prvi izvještaj Vatikanske banke

Dodajte komentar

Vatikanska banka je prvi put u svojoj istoriji objavila godišnji finansijski izvještaj, što je još jedan korak na većoj transparentnosti te institucije.

Ovaj izvještaj dolazi u trenutku kada italijanski tužioci sprovode istragu oko navodnog pranja novca preko te banke, prenosi agencija AP.

Zarada ove banke, poznatije kao Institut za religiozne poslove (IOR), prošle je godine više nego učetvorostručena, jer su se neto prihodi od trgovanja oporavili od gubitaka iz 2011. godine, navedeno je u izvještaju banke.

U njemu se dodaje da je banka zaradila 86,8 miliona eura, jer je vrijednost obveznica, koje je banka držala i prodala, porasla na 51,1 milion eura u poređenju sa gubicima od 38,2 miliona eura iz 2011. godine.

Od tog profita, više od 50 miliona eura je predato papi za njegov humanitarni rad.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, poslovanje banke u 2013. godini možda neće biti tako uspješno, jer su rastuće kamatne stope ugrozile profit, kao i milione eura namijenjenih za tekući proces transparentnosti IOR-a, koji obuhvata angažovanje spoljnih pravnih, finansijskih i komunikacijskih stručnjaka, s zadatkom da unaprijede poslovanje banke, pregledaju bazu klijenata i poprave imidž Vatikanske banke.

“Ukupno gledano, očekujemo da 2013. godina bude obilježena ogromnim troškovima za tekući proces reformisanja, kao i negativnim posljedicama zbog rastućih kamatnih stopa”, izjavio je predsjednik IOR-a, Ernst fon Frejberg.

Osim što pruža uvid u zaradu banke, ovaj izvještaj na 100 stranica, omogućava i neke iznenađujuće podatke o ovoj institutuciji. Naime, IOR je prošle godine imao 41,3 miliona eura u zlatu i kovanicama od plemenitih metala, koji su u vlaništvu jedne kompanije za nekretnine, a Vatikanskoj banci su takođe zaveštane dvije investicione nekretnine u vrijednosti od 1,9 miliona eura.

Osim toga, ova banka je prošle godine dodijelila zajmove u visini od 25,8 miliona eura. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *