Obama: SAD-u prijeti ekonomski haos ako se ne izglasa budžet

Dodajte komentar

Uoči mogućeg prestanka rada vlade, predsjednik SAD Barak Obama upozorio je republikance da izglasaju budžet, jer u suprotnom rizikuju izbijanje ekonomskog haosa. Predsjednik je pohvalio Senat zbog ukidanja odredbe o obustavljanju sredstava za zdravstveno osiguranje iz nacrta budžeta koji je izglasao Predstavnički dom, kome je sada „vraćena lopta„, prenosi agencija Frans pres.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, po svoj prilici će, uz manje izmjene, nacrt budžeta ponovo vratiti Senatu, pa bi moglo ponestati vremena da oba doma izglasaju budžet prije kraja fiskalne godine u ponoć u ponedeljak.

„U naredna tri dana, Predstavnički dom će morati da odluči da li će se pridružiti Senatu i omogućiti funkcionisanje vlade, ili će je ugasiti, jer ne mogu da istjeraju svoje“, rekao je Obama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko demokrate i republikanci ne postignu dogovor, vlada 1. oktobra mora da obustavi sve svoje poslove.

Dvije nedjelje kasnije slijedi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonom propisanu granicu od 16,7 biliona dolara, nakon čega vlada ne smije da uzima nove kredite, što bi dovelo do prvog bankrota u istoriji SAD. 

Obama je upozorio da bi to imalo ozbiljne i razorne posljedice po svjetsku ekonomiju.

„Moja poruka Kongresu je: ‘Nemojte da ugasite vladu. Nemojte da ugasite ekonomiju. Donesite budžet na vrijeme. Platite naše račune na vrijeme’“. 

„Niko ne smije da preti kredibilitetu SAD da bi ostvario političke ciljeve. Niko ne smije da ugrožava našu ekonomiju i milione nedužnih ljudi samo zato što ima par zakona koji im se ne sviđaju“, rekao je predsjednik.

Dok se Kongres i Bijela kuća raspravljaju, Pentagon je iznio zabrinjavajuće detalje o tome kako bi kolaps vlade uticao na Ministarstvo odbrane.

Cjelokupna vojska, koju čini gotovo 1,4 miliona ljudi, ostaće na poslu, ali neće primiti platu sve dok Kongres ne odvoji sredstva za kompenzaciju. Pored toga, ako dođe do zatvaranja vladinih agencija, oko 800.000 civilnih radnika Ministarstva odbrane ostaće kod kuće.

Podsetimo, republikanski senator Ted Kruz držao maratonski govor protiv Obaminog plana za zdravstvo. Za govornicom je proveo 21 sat i 19 minuta. Ipak, očajnički potez i pokušaj „filibaster“ manevra nisu imali rezultata. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *