Alitalia: Povećan gubitak u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Neto gubitak posrnulog italijanskog prijevoznika Alitalije dodatno se povećao u prvoj polovini godine dok vlada u Rimu traga za rješenjem koje bi mu trebalo omogućiti nastavak poslovanja.

Alitalija je juče objavila da je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 294 miliona eura, u odnosu na 201 milion eura koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju.

Od 2009. kompanija je nagomilala 840 miliona eura gubitaka i milijardu eura dugova.

U Alitaliji očekuju da će njihov veliki dioničar, holandsko-francuski prevoznik Air-France KLM povećati sadašnji 25-postotni udio. Ta je opcija inače sporna za vladu u Rimu koja želi da Italija postane čvorište za međukontinentalne letove.

Air-France KLM već ima dva čvorišta, u Parizu i Amsterdamu.

Za Alitaliju su inače pokazali zanimanje ulagači u Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Većina članova upravnog odbora juče je takođe izglasala povećanje kapitala za najmanje 100 miliona eura, a italijanski su mediji izvijestili da su dioničari Air-France-KLM-a glasali protiv te odluke.

Novije izjave italijanskog ministra saobraćaja Maurizia Lupija signaliziraju moguću promjenu stava u Rimu kada je u pitanju povećanje udjela holandsko-francuske grupe. Lupi je tako izjavio da vlada neće biti protiv toga da Air-France KLM preuzme kontrolni udio u Alitaliji iako su mogući i drugi partneri.

Upravni odbor Alitalije sastat će se ponovo 3. oktobra, uoči skupštine dioničara koja će biti održana 14. oktobra, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *