Studija za gasovod početkom 2014.

Dodajte komentar

Studija izvodljivosti i predlog poslovnog modela za realizaciju jadransko-jonskog gasovoda trebalo bi da budu gotovi u prvom kvartalu naredne godine, odnosno do idućeg ministarskog sastanka u Tirani, dogovoreno je na sastanku ministara nadležnih za energetiku iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, koji su se sreli u Zagrebu na skupu „Jadransko-jonski gasovod – put kaspijskog gasa u Evropu“.

Ministri zemalja učesnica sastanka, među kojima je bio i crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić, saglasili su se da se još jednom razmotri prolazak gasovoda neumskim zaleđem, kao i o potrebi razvijanja i realizacije projekta jadransko-jonskog gasovoda uporedo sa razvojem projekta trans-jadranskog.

Nova perspektiva

Ministri su razgovarali i o koracima koje treba preduzeti u budućnosti, kao i o nastavku rada na zajedničkom dokumentu koji će formalizovati specifične akcije za realizaciju IAP projekta u budućnosti.

Ministri su potvrdili predanost svojih vlada izgradnji IAP-a koji, kako je naglašeno na sastanku, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori otvara potpuno novu energetsku perspektivu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Pristup gasu je jedan od osnovnih elemenata koji omogućava konkurentnost naših ekonomija i predstavlja razvojni podsticaj za sve ekonomske aktivnosti. Saglasili smo se, svima nam treba gas, svima nam treba IAP koridor kao pristupna tačka TAP koridoru i hajde da napravimo generalan tehnički i precizan dogovor oko toga kako da što prije imamo gas na što efikasniji, što brži i što jeftiniji način – rekao je Kavarić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Poziv investitorima

Prema njegovim riječima, ministri su već na prvom sastanku dogovorili konkretne korake za budućnost.

– Dakle, trebalo bi da se definišu pitanja koja se odnose na poslovni model, na kanale komunikacije, treba da definišemo rokove i treba da već u ovoj fazi uključimo one koji su potencijalni investitori, jer bez njihove podrške ove projekte nije moguće sprovesti. Moramo da izbalansiramo ono što je pristup strateških investitora koji bi mogli da finansiraju ovaj projekat i da budemo otvoreni za sugestije kako da izađemo sa modelom koji bi bio na opštu korist u odnosu na ono što su razvojne performanse u našim ekonomijama – naglasio je Kavarić.

On je istakao da već u ovoj fazi „imamo namjeru da nastavimo komunikaciju sa Evropskom komisijom koja blagonaklono gleda na ovaj projekat i u tom dijelu sada je potez na nama da ponudimo vrlo konkretna rješenja iza kojeg bi stale vlade naših zemalja“.

Na ministarskom sastanku su, pored ministra Kavarića, učestvovali i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak, ministar energetike i industrije Albanije Damian Gjiknuri, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, kao i direktor Trans Adratic Pipeline AG Kjetil Tungland. (pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *