KAP: Povjerioci potražuju 459,4 miliona eura

Stečajnoj upravi Kombinata aluminijuma Podgorica KAP prijavilo se 2.236 povjerilaca koji ukupno potražuju oko 459,4 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz podgoričke fabrike.

Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 7. oktobar, a tada bi trebalo da bude utvrđena konačna lista svih potraživanja.

Nakon što se lista objavi na oglasnoj tabli Privrednog suda, svaki od povjerilaca ima pravo da ospori pravo na potraživanje drugih povjerilaca, a najkasnije na ispitnom ročištu navedeno je u saopštenju.

Privredni sud je ranije na zahtjev stečajnog upravnika Veselina Perišića odgodio ročište za ispitivanje potraživanja koje je bilo zakazano za 15. septembar. Perišić je kao razlog za odgađanje naveo odredbe Zakona o stečaju, kojima je propisano da je poslije isteka roka za podnošenje prijava potraživanja stečajni upravnik dužan u roku od 40 dana da utvrdi osnovanost, obim i isplatni red svakog potraživanja i o tome sačini listu priznatih i osporenih potraživanja.

Rok za sačinjavanje liste priznatih i osporenih potraživanja trajao je do 20. septembra.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U međuvremenu je formiran i tročlani Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma, kojeg čine predstavnici Ministarstva finansija, CEAC-a i Elektroprivrede Crne Gore.

Povjerioci su većinom glasova odlučili da se Odbor sastoji od tri člana, nakon što se zastupnici pet najvećih nijesu mogli saglasiti da li da to tijelo ima tri ili pet članova.

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija koje potražuje 148,1 milion eura, CEAC sa oko 50 miliona, Elektroprivreda sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i VTB banka sa 25,8 miliona eura.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.