Ne raskidaju sa kupcima Asa i Centra

Dodajte komentar

Savjet za privatizaciju je predložio Vladi da sa kupcima hercegnovskog hotela Centar Igalo i As u Perazića dolu nastave saradnju, umjesto prvobitno najavljivanih raskida ugovora.

Vlada će najvjerovatnije sjutra, prema informacijama “Vijesti”, odobriti anekse ugovora sa investitorima koji godinama ne ispunjavaju ugovorene obaveze.

Premijer Milo Đukanović je u decembru 2012. kada je sedmi put preuzeo čelo Vlade, prijetio da će raskinuti saradnju sa onima što nijesu ispunjavali obaveze.

To se desilo samo u slučaju žabljačkih hotela Jezera i Planinka, sa čijim kupcima su raskinuti ugovori.

Državni Sekretarijat za razvojne projekte, na inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma, predložio je anekse koji obavezuju kupce hotela As i Centar da počnu da rade u oktobru i da u roku od dvije godine završe posao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To podrazumijeva da se u Centar Igalo uloži više od četiri miliona eura i dobije hotelski smještaj od dodatnih 250 soba, a za As da se završi prva faza od 180 soba, što bi koštalo najmanje još 15 miliona eura.

“Raskidne klauzule na koje su investitori pristali su automatske ukoliko do oktobra ne obezbijede građevinske dozvole za taj posao i ne počnu radove. Drugi razlog za raskidanje ugovora je ukoliko 50 odsto investicije ne završe u roku od godinu, a treći ako ne ispune sve na kraju dvogodišnjeg perioda”, saopšteno je “Vijestima” nakon sjednice Savjeta.

Centar u Igalu je 2007. kupilo HTP Primorje i HLT fond, koje su godinama kontrolisali biznismeni, bivši poslovni partneri Vladan Vujović i Denis Mandić.

Državne akcije su platili 3,1 milion i obećano je ulaganje od preko četiri miliona za četiri godine. Ruska kompanija “Njega turs” kupila je hotel As u Perazića dolu 2002. od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura, ali su od tada završeni samo grubi građevinski radovi.

Savjet, na čijem čelu je Đukanović, usvojio je zahtjev kompanije Normal turs da joj se produži rok za investicije za hotel Crna Gora, koje je trebalo da zavši u junu 2012. Hotel je srušen u avgustu, a dio mimo dozvola koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja.

Vlada će odlučivati i o aneksu ugovora za ulcinjski hotel Mediteran, sa dinamikom izgradnje i raskidnim klauzulama. Savjet je tražio i predlog prevazilaženja zastoja u realizaciji kupoprodajnog ugovora za hotel Galeb u Ulcinju.

Savjet je prihvatio i zahtjev preduzeća Montepranzo Bokaprodukt o prodaji dijela njegovog zemljišta Aerodromima Crne Gore neposrednom pogodbom, dok je vraćena na doradu informacija o saradnji Budvanske rivijere sa građevinskom kompanijom Franeta gradnja.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, na čijem čelu je Ivan Brajović (SDP), i Tenderska komisija za privatizaciju Kontejnerskih terminala treba dodatno da usaglase predlog ugovora i dostave ga Vladi na usvajanje.

Na sjednici Savjeta je to zaključeno, nakon što su iz Ministarstva tražili dodatna pojašnjenja o predloženim klauzulama.

Država tek utvrđuje štetu zbog “Jezera” i “Planinke”

Savjet je obavezao resorno ministarstvo i Sekretarijat za razvojne projekte da u najkraćem roku imenuju stručni tim za pripremu izvještaja o visini pretrpljene štete i izgubljene dobiti države zbog neispunjenih ugovorenih obaveza za hotele Jezera i Planinka.

Saopšteno je da će to predstavljati osnov za formiranje tužbenog zahtjeva države, odnosno za eventualni postupak vansudskog poravnanja. Da utvrde koliko je država oštećena tek su odlučili nakon što je vlasnik Jezera najavio da će pokrenuti spor pred arbitražnim sudom zbog raskida ugovora.

Hotel Jezera prodat je 2004. kompaniji HM Durmitor, uz obavezu vlasnika da u roku od pet godina u rekonstrukciju hotela uloži 3,9 miliona, što nije urađeno. Hotel Planinka je prodat 2006. konzorcijumu HLT fond i HTP Primorje, a nije uloženo 8,7 miliona. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *