Izlazak na berzu posljednja opcija za „Krajsler“

Dodajte komentar

Američki proizvođač automobila „Krajsler“ planira da izađe na berzu, nakon što njegov većinski vlasnik Fijat i fond zdravstvenog osiguranja koji drži ostatak akcija američke firme nisu uspjeli da postignu dogovor o tržišnoj cijeni kompanije, piše poslovni list Fajnenšel tajms.

Inicijalna javna ponuda, do koje bi moglo da dođe ove godine, posljednja je opcija za izvršnog direktora Fijata i Krajslera, Serđa Markionea, koji planira da spoji dvije kompanije koje se bave proizvodnjom automobila, da bi bile konkurentnije liderima u industriji, Tojoti, Folksvagenu i Dženeral Motorsu.

Markione je za Fajnenšel tajms rekao da su pripreme za izlazak na berzu pri kraju i da će dokumenti biti spremni tokom ovog mjeseca. Markione je naveo da je neophodno procijeniti vrijednost kompanije, dodajući da je fond veoma jasno naveo da ne planira na duži rok da drži akcije „Krajslera“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Fond želi da proda svoj udio i mi moramo da odredimo realnu cijenu za kompaniju, koju će nam reći tržište“, poručio je direktor.

Fond je u januaru iskoristio pravo da zatraži da se na berzi licitira 16,6 odsto akcija „Krajslera“. Fijat je vrijednost američke kompanije procijenio na 4,2 milijarde dolara, dok fond vjeruje da firma vrijedi čak 10,3 milijarde. Zbog razmimoilaženja u procjenama, cijena „Krajslera“ će biti formirana na berzi.

Fijat je 2009. spasio „Krajsler“, trećeg po veličini američkog proizvođača automobila, od bankrota, postigavši sporazum o postepenom povećanju svog udjela u američkoj firmi na 58,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *