Akcije Tvitera 26-28 dolara, ukupna vrijednost do 14 milijardi

Dodajte komentar

Akcije Tvitera koje će se uskoro naći na berzi, mogle bi da se kreću u rasponu od 26 do 28 dolara, a vrijednost cijele kompanije bi mogla da dostigne 14 milijardi dolara, piše JuEsEj Tudej.

Globalna društvena mreža sa sjedištem u San Francisku saopštila je u četvrtak da će predati neophodne papire za incijalnu javnu ponudu (IPO), što je uvod u izlazak na berzu.

Odgovorni u kompaniji su iskoristili mogućnost da se dokumenta koja su predata smatraju strogo povjerljivim do tri nedjelje pred zakazanu IPO.

Na taj način bi moglo da dođe do skoka vrijednosti kompanije, procjenjuju stručnjaci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ekonomski analitičar i poznavalac prilika na Vol Stritu Brajan Blau kaže da će Tviter izlaskom na berzu stvoriti „održivu budućnost“ za sebe.

Međutim, JuEsEj Tudej podseća da je izlazak tehnoloških kompanija na berzu pratio nejednak uspjeh, pa je tako društveno-poslovni sajt Linedln „eksplodirao“ kada je izašao na berzu, dok se Fejsbuk dugo mučio da se vrati na početni nivo.

Fejsbuk je izašao na berzu u maju 2012. godine, ali je tek u avgustu ove godine, uspio da se vrati na početnih 38 dolara po akciji na elektronskoj berzi Nasdak, što je bila njihova startna cijena.

AP zaključuje da bi Tviter sljedećeg mjeseca mogao da preda papire za IPO, dok bi na berzi mogao da se nađe par nedjelja nakon toga.

Stanje Twittera u 2013. godini

Twitter je pokrenut 21. marta 2006. godine.

Do sada je putem ove platforme poslato oko 170 milijardi tvitova, a Twitter sada ima više od 200 miliona aktivnih korisnika i vrlo značajnu prisutnost u mobilnom društvenom prostoru.

Čak 80 odsto korisnika pristupa Twitteru preko mobilnih uređaja. U prosjeku korisnici potroše 170minuta na stranici svakog mjeseca, a prosječan korisnik ima 208 sljedbenika (followers). Procjenjuje se da u ovom trenutku ima više od 20 miliona lažnih računa.

Twitter je kompanija koja je postigla održiv poslovni model – ima više od 900 zaposlenih, a vrijednost joj se procjenjuje na 10 milijardi dolara.

Kako možete da budete uspješniji na Twitteru?

Tvitovi sa fotografijama dobijaju bolji odziv i to dva puta bolji u odnosu na tvitove bez fotografija. Takođe je otkriveno da što više tvitujete, vaši fanovi će biti manje angažovani u stvarima koje im šaljete. Zbog toga budite svježi i ažurni.

U infografici studija Dashburst provjerite stanje Twittera u 2013. godini, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *