Goldman Sachs, Nike i Visa ulaze u sastav Dow Jonesa

Dodajte komentar

Od 23. septembra u sastav glavnog indeksa Njujorške berze (NYSE) ulaze tri nove kompanije: banka Goldman Sachs, proizvođač sportske opreme Nike i pružalac finansijskih usluga Visa.

Iz sastava indeksa koji okuplja 30 vodećih kompanija ispadaju proizvođač aluminijuma Alcoa, proizvođač računala Hewlett-Packard i Bank of America, prenosi Bloomberg.

Riječ je o najvećoj promjeni u sastavu indeksa Dow Jones u posljednjoj deceniji koja proizlazi iz pada vrijednosti dionica koje ispadaju iz sastava indeksa i potrebe da indeks pokaže što vjerniju sliku američke ekonomije.

Indeks Dow Jones uspostavio je Charles Dow, jedan od osnivača Wall Street Journala, a na početku je imao samo 12 kompanija.

Do 1928. broj kompanija u sastavu indeksa porastao je na 30. U 117 godina dugoj istoriji indeksa njegov sastav mijenjao se 49 puta. Nakon ispadanja Alcoe iz sastava udio dionica industrijskih preduzeća u indeksu past će s 22,2 na 19 posto i izjednačit će se s udjelom tehnoloških dionica.

Dionice Alcoe, HP-a i Bank of America imaju najnižu cijenu među dionicama u sastavu indeksa i nemaju gotovo nikakvog uticaja na rast ili pad vrijednosti indeksa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dionice preduzeća uvrštenih u Dow Jones nazivaju se blue chipovima. To su dionice koje imaju visoku reputaciju, kontinuirani rast i atraktivne su investitorima. Među njima su dionice Microsofta, American Express, Wal-Mart i General Electrica.

No, u indeksu nisu dionice tehnoloških divova Googlea i Applea. Naime, njihove su dionice preskupe i promjena njihove cijene previše bi uticala na kretanje indeksa.

Cijena dionice Googlea je oko 900 dolara, Applea oko 500 dolara, dok cijena dionice Bank of America koleba oko 14 dolara, a Alcoe oko osam dolara, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *