Barozo: Evropa ne smije ugroziti krhki oporavak

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, pozvao je danas Evropsku uniju da učvrsti krhki ekonomski oporavak i poručio da politička kriza još uvijek predstavlja najveći rizik, javlja Blic.

U svom godišnjem govoru o “stanju Unije” pred Evropskim parlamentom, Barozo je upozorio da nije vrijeme za radost, budući da je stopa nezaposlenosti na rekordnom nivou, prenosi agencija AP.

“Da ne bude zabune – ne postoji način da se vratimo na uobičajeno poslovanje. Neki vjeruju da će se posle ovoga sve vratiti na prvobitno stanje. Nisu u pravu. Nećemo se vratiti nekadašnjoj normalnoj situaciji, jer ćemo morati da stvorimo novu normalnost”, rekao je on pred parlamentom u Strazburu.

Eurozona se u proljeće ove godine vratila na staze rasta, posle najduže recesije u svojoj istoriji, a koja je bila posljedica dužničke i bankarske krize koja je prijetila da razori ovaj blok jedinstvene valute.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oporavak je na vidiku. To bi nas trebalo podstaći da nastavimo da našim naporima, jer to dugujemo nezaposlenima, kojih je 26 miliona. Uz krhki oporavak, najveća opasnost je političke prirode”, dodao je Barozo.

Barozo, čiji se mandat završava naredne godine, upozorio je takođe da finansijska tržišta i dalje nisu u potpunosti uvjerena da je Evropa ostavila probleme iza sebe.

U ovoj fazi krize, posao vlade je da osigura sigurnost i predvidivost koja tržištima i dalje nedostaje”, dodao je Barozo. (Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *