Zaključeno ročište u sporu malih akcionara sa Pivarom Trebjesa

Dodajte komentar

Ročište glavne rasprave u sporu koji je protiv Pivare Trebjesa povelo Udruženje bivših radnika, penzionera i akcionara Pivare Trebjesa i 207 bivših akcionara, zaključeno je pred Privrednim sudom. Postupajući sudija Milica Popović donijeće presudu u zakonskom roku od mjesec.

Udruženje je tužilo Pivaru zbog neisplaćivanja dividende za 2010. i 2011. godinu, iako je profit firme bio 9,34 miliona. Ta sredstva deponovana su na poseban račun kao neraspoređena. Advokat bivših akcionara Radomir Odalović procijenio je vrijednost spora na preko 50 hiljada eura.

Odalović je tokom postupka isticao da se radi o zloupotrebi prava manjinskih akcionara, jer se čekalo da se njihov udio smanji na manje od pet odsto, da bi se, kako pretpostavlja, naknadno donijela odluka o raspodjeli dividende. Na taj način će vlasnik nezakonito prisvojiti sredstva malih akcionara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Advokat Trebjese Vesna Raičević istakla je u završnoj riječi da tužbeni zahtjev treba da se odbije kao neosnovan, jer tužioci nijesu dokazali da im je tužena kompanija nanijela štetu.

Ona je tokom postupka isticala da tužioci nemaju pravo na dividendu s obzirom na to da je odluka o neisplaćivanju dividende donijete na dvije skupštine akcionara kojima je prisustvovao dio tužilaca koji su glasali za takvu odluku. Mali akcionari nemaju pravo na dividendu, tim prije što su prije utuženja kompanije prodali akcije.

Raičevićeva je isticala da su akcije otkupljene po 120 eura.

Pivara je od kraja prošle godine stoprocentno vlasništvo firme Blek si Montenegro. Kompanija je formalno u vlasništvu Starbev grupe koju je u junu prošle godine preuzela kanadsko-američka kompanija Molson Kors. Prošle godine kompanija je na osnovu obavezujuće javne ponude preuzela preostalih 1,5 odsto akcija malih akcionara.

Odalović je odustao od ranije predloženog vještačenja po vještaku ekonomsko finansijske struke na okolnosti utvrđivanja visine dividende.

– S obzirom na broj akcija, može se utvrditi iznos dividende za svakog pojedinačnog akcionara – kazao je Odalović koji je u završnoj riječi istakao da sud treba da prihvati tužbeni zahtjev i da obaveže kompaniju da svakom akcionaru, shodno broju akcija isplati dividendu sa zakonskom kamatom počev od dana podnošenja tužbe. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *