Od uvođenja stečaja KAP štedi i pozitivno posluje

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma mnogo bolje i pozitivnije posluje od uvođenja stečaja, a tome doprinose i uštede na svim nivoima koje mjesečno iznose i do 50.000 eura, saopšteno je Pobjedi iz menadžmenta podgoričke fabrike.

– Menadžment KAP-a gleda da se maksimalno uštedi na svim poljima i da se smanje troškovi koje je imao Kombinat. Samo po osnovu upotrebe eko dizela umjesto lož ulja i traženja povraćaja akciza znatne su uštede. Generalno, na mjesečnom nivou se uštedi između 40.000 i 50.000 eura – tvrde u upravi.

KAP u stečaju očekuje, kako se dodaje, i povraćaj poreza na dodatu vrijednost u iznosu od oko dva miliona eura, koji će biti iskorišćen za plaćanje poreza i doprinosa.

Kombinat aluminijuma, kojim od uvođenja stečaja upravlja cetinjski Montenegro bonus, smanjio je troškove za špediterske usluge, jer je angažovao sopstvene kadrove koji su obučeni za te poslove umjesto da plaća eksternim špediterskim kućama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Tako je postignuta ušteda između četiri i pet hiljada na mjesečnom nivou – saopšteno je iz uprave.

Glinica

U menadžmentu kažu da je Kombinatu bila skupa glinica iz Birača, pa su nakon istraživanja tržišta našli glinicu iz Španije koja je jeftinija 20 dolara po toni nego što je bilo do sada.

– Uplovljavanje prvog broda u Luku Bar je najavljeno za 9. septembar. Brod bi trebalo da dopremi oko 4.150 tona glinice. To je probni brod da vidimo da li možemo postići cijenu, kako ne bi strahovali hoće li stati proizvodnja i da bi uvijek imali rude na zalihama – objašnjeno je iz uprave.

Dodaje se da su Luka Bar i željeznica izašli u susret menadžmentu KAP-a i spustile cijenu prevoza glinice, uz ocjenu da je odnos uprava obje kompanije „više nego korektan“ kako bi se otvorio pravac za uvoz sirovine iz Španije.

 Sa EPCG potpisan ugovor za septembar

U menadžmentu kažu i da je Kombinat potpisao novi ugovor sa Elektroprivredom Crne Gore o isporuci električne energije, nakon što je prethodni istekao 31. avgusta.

– Prije isteka prethodnog ugovora potpisan je novi na mjesec dana, odnosno do 1. oktobra. Ugovor je aneksiran, tako da može biti produžen. Struja se plaća sedmično, odnosno svakog petka za narednih sedam dana – objašnjeno je iz uprave.

Sredinom mjeseca trebalo bi da budu nastavljeni pregovori sa Glenkorom o izvozu aluminijuma preko Luke Bar, a njihovo okončanje očekuje se oko 20. septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *