Počela berba soli u ulcinjskoj Solani

Dodajte komentar

U 79. berbi soli, ko ja je započeta u petak, očekuje se da će biti prikupljeno između 15.000 i 20.000 tona soli.

Berba u Solani „Bajo Sekulić“ je započeta sa četiri dana kašnjenja zbog, kako su objasnili u ovoj kompaniji, atmosferskih padavina, prenosi Pobjeda.

„Posao sakupljanja i skladištenja soli trebalo bi da bude gotov za 30 dana“, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Solana će cijeli septembar raditi punom parom. U berbi i ostalim pogonima angažovani su svi radnici i još 80 sezonaca, tako da je ukupno uposleno oko 150 ljudi.

„So se bere na isti način kao u davna vremena lopatom. Sirova so ide na pranje, sušenje, mljevenje i pakovanje. Jedna količina proizvedene soli namijenjena je za puteve, a te količine se kreću između 5.000 i 6.000 tona godišnje. Ostala so ide na tržište prehrane“, saopštili su u Solani.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Crna Gora godišnje može, podsjećaju oni, da pojede 3,5 hiljade tona soli, a ostala prerađena so najviše se plasira na tržište Kosova i Republike Srpske. Prije pet godina ulcinjska Solana je plasirala na tržište nova pakovanja soli s logom „Proizvod ljubavi, sunca i mora “. Da je riječ o daleko najkvalitetnijoj soli na tržištu regiona, potvrdile su institucije koje se bave kontrolom kvaliteta hrane. Solana u Ulcinju osnovana je 1934. godine i jedna je od deset najvećih i najmlađih solana na Mediteranu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *