Uplata benificiranog radnog staža za radnike KAP-a za pet, šest dana

Dodajte komentar

Uplata benificiranog radnog staža za penzionisane radnike Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), oko 2,2 miliona eur,a biće izvršena u narednih pet do šest dana, poručeno je sa sastanka advokata radnika Zorana Piperovića i ministra finansija Radoja Žugića.

Radnici traže i isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura.

Žugić je u vezi sa tim ponovo uputio na sastanak sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, koji bi trebalo da bude održan tokom sedmice.

Za sada radnici neće blokirati odvoz aluminijuma, a 5. septembra će o svemu razgovarati sa advokatom Piperovićem.

U avgustu je pravo na penzije dobilo 166 radnika, a na kraju ovog mjeseca steći će ga još oko 250 radnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]”

Ukoliko Vlada obezbijedi novac za otpremnine prvoj grupi, to će morati da uradi za sve. To znači da će iz budžeta platiti oko 420 otpremnina od šest do 14 hiljada, što bi koštalo od 2,5 do 5,8 miliona eura.

Radnici su saopštili i da su spremni da razgovaraju oko ovih iznosa otpremnina, pa je moguće da ukupna suma bude manja. Vlada naredne sedmice treba da obezbijedi i 2,2 miliona eura za uplatu beneficiranog staža za grupu koja će krajem mjeseca steći pravo na odlazak u penziju.

Advokat Piperović tvrdi da je Vlada shodno skupštinskim zaključcima, usvojenim 30. aprila ove godine (konkretno zaključkom br. 4) zadužena da prema radnicima Rudnika boksita i Kombinata aluminijuma ispuni sve zakonske obaveze koje se tiču njihovog odlaska u penziju, kao i prava koja se tiču radnog odnosa.

On očekuje kompromis sa ministrom finansija i da će država radnicima otpremnine isplatiti iz budžeta.

Piperović je prošle sedmice, nakon što su radnici prekinuli trodnevnu blokadu KAP-a, kazao da očekuje sada dobru volju države i da ako ne može ispuniti sve, ispuni makar 70 odsto zahtjeva radnika.

On je podsjetio da su otpremnine ranije isplaćene drugim radnicima KAP-a, ali i bivšim radnicima nikšićke Željezare koja je u tom trenutku bila u stečaju. Iz uprave KAP-a ranije su saopštili da kompanija u stečaju nema obavezu da isplaćuje otpremnine.

U iščekivanju sastanka sa Žugićem nezadovoljni radnici KAP-a u petak su na zboru odložili za utorak donošenje odluke o daljim aktivnostima i eventualnim vidovima pritiska i protesta u slučaju da se njihovim zahtjevima ne izađe u susret.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju.

Nejasan status “stambenog fonda”

Uz isplatu otpremnina i povezivanje staža treći zahtjev nezadovoljnih radnika odnosi se na uplatu po 177 eura za svaku godinu staža, iz Stambenog fonda.

Problem je, međutim, što je oko četiri miliona eura novca iz Stambenog fonda odavno potrošeno, zbog čega će radnici, kako su to ranije najavili, vjerovatno morati u sudskom postupku da pokušaju ostvariti pravo na nadoknadu štete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *