Vijesti: Dobitak bankarskog sistema 18,5 miliona

Dodajte komentar

Bankarski sistem je za prvih pola godine, prema posljednjim podacima Centralne banke (CBCG), poslovao sa dobitkom od 18,5 miliona eura, što je 8,7 miliona više u odnosu na kraj marta.

Od 11 banaka na kraju juna devet je iskazalo dobit od ukupno 19,6 miliona eura, dok su dvije poslovale sa gubitkom od milion eura, pišu Vijesti.

Najbolji rezultat ostvarila je NLB Montenegrobanka koja je bila u plusu od 6,3 miliona eura, zatim Societe Generale Montenegro, 4,2 miliona, Crnogorska komercijalna banka 2,3 miliona, Erste 2,4 miliona, Hypo Alpe Adria 1,6 miliona, Hipotekarna 1,2 miliona, Komercijalna banka Budva 884 hiljade, Prva 264 i Invest banka Montenegro 65 hiljada.

Negativno su poslovale Atlas banka koja je zabilježila gubitak od 473 hiljada eura i First Financial koje je bila u minusu 589 hiljada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz CBCG je objašnjeno da su na iskazani rezultat poslovanja banaka na kraju juna najvećim dijelom uticali prihodi od kamata i naknada.

„U strukturi prihoda najveće učešće ostvaruju kamata 72,92 odsto i prihodi od naknada i provizija 20,03 odsto, dok na strani rashoda najveće učešće ostvaruju rashodi od kamata 35,4 odsto i troškovi zaposlenih 26,06 odsto“, saopštili su u CBCG.

Ukupni kapital banaka na kraju juna je iznosio 405,9 miliona eura i posmatrano u odnosu na kraj prošle godine ostvaruje rast od 117,2 miliona ili 40,6 odsto.

Na povećanje kapitala je uticalo više faktora koji su uslovljeni primjenom međunarodnih računovodstvenih standarda počevši od januara ove godine. Prije svega, razlog za značajno povećanje kapitala je uvođenje računa za rezerve za procijenjene gubitke po regulatornom zahtjevu, na kojem se evidentiraju rezerve za otpisane kredite iz vanbilansa i ukinute rezervacije za bilansne stavke (oko 88 miliona), zatim iskazana dobit u polugodišnjem poslovanju i dokapitalizacija nekih banaka“, objasnili su u vrhovnoj monetarnoj instituciji, pišu Vijesti.

Na pitanje da li je potrebno da se banke dokapitalizuju i u kojem iznosu iz CBCG je rečeno da će uskoro biti poznati rezultati najnovijeg stresnog testiranja banaka i u skladu sa tim će, između ostalog, odrediti i prema potrebama za dodatnim kapitalom.

Kako su dodali, ključni negativni pokazatelj poslovanja banaka su relativno visoko učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima. Nekvalitetni krediti i potraživanja na nivou sistema na kraju juna su učestvovali sa 18,82 odsto u ukupnim kreditima, dok su na kraju prošle godine činili 17,6 odsto ukupnih kredita.

ND Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *