A2A pokreće arbitražu i traži odštetu od 526 miliona eura

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A, koja upravlja Elektroprivredom od 2009. godine, u septembru će donijeti odluku o pokretanju arbitražnog postupka protiv Crne Gore u Vašingtonu zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, kazalo je „Danu” više izvora bliskih EPCG.

Odštetni zahtjev A2A prema informacijama „Dana” iznosio bi oko 526 miliona eura. Suma od 430 miliona eura odnosi se na novac koji je A2A uložila u državni udio, akcije malih akcionara i dokapitalizaciju EPCG, a 96 miliona na očekivanu dobit. Njihova odluka umnogome će zavisiti od toga kako će se odvijati situacija u Kombinatu aluminijuma, koji je u stečaju od 8. jula. KAP duguje EPCG oko 45 miliona eura, koje je energetska kompanija prijavila kao potraživanje Privrednom sudu i zbog čega će imati jednog člana u odboru povjerilaca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pokretanje arbitražnog postupka u Vašingtonu, prema mišljenju Milutina Đukanovića (DF), značilo bi totalni krah javnih finansija.

– Država je i sada na ivici bankrota, a najave pokretanja arbitraže od A2A i ruske En plus grupe samo pokazuju da je Vlada sve radila neprofesionalno. Očigledno da nisu pouzdan partner, jer ne znam ima li ijedan investitor koji nema primjedbe na ponašanje Vlade povodom ispunjavanja privatizacionih ugovora – rekao je Đukanović i dodao da nam se trenutno događa sve na šta je opozicija godinama ukazivala.

– Vlada stalno govori da je sve bilo transparentno. Izgleda da njihovo transparentno znači da niko ne zna – ocijenio je Đukanović.

Mladen Bojanić (PCG) smatra da bi to bila još jedna neprilika koja bi nas snašla.

– Ni u vezi sa KAP-om ni u vezi sa EPCG ne mogu tvrditi unaprijed kako bi završile arbitraže, koje najavljuju da će pokrenuti A2A i En plus grupa. Ali sami rizik da se dođe u poziciju da se plati tolika odšteta zbog privatizacija je loš – rekao je Bojanić i dodao da niko nije razmišljao o tužbama prije potpisivanja ugovora.

– Problem je što ćemo, ko god je odgovoran za te poslove, svi trpjeti posledice. Ukoliko se budu morali plaćati odštetni iznosi od preko milijardu eura, bojim se da će ceh plaćati naredne generacije – smatra Bojanić.

Početkom sedmice En plus grupa je najavila da će pokrenuti arbitražni postupak u Frankfurtu zbog falsifikovanja finansijskih izvještaja prilikom privatizacije, kršenja ugovora o poravnanju i neispunjavanja subvencioniranja za električnu energiju. Odštetni zahtjev za sve potencijalne tužbe je oko milijardu eura. Prema procjenama ljudi bliskih prilikama u KAP-u i EPCG, potencijalne tužbe Rusa nijesu u tolikoj mjeri osnovane, dok bi potencijalni spor sa A2A, najvjerovatnije završio pogubno za Crnu Goru.

Ne bi se gradio drugi blok

Eventualnim pokretanjem arbitraže u Vašingtonu, EPCG bi morala da odustane od svih planiranih investicija. To bi onda značilo da prestaju pregovori o izgradnji drugog bloka termoelektrane, za čiju je gradnju zainteresovano pet kompanija, ali i podmorskog kabla od Italije do Crne Gore. Osim toga, EPCG neće moći ni da investira deset miliona eura u izgradnju trafostanica i elektromreže za turističke komplekse na Luštici i u Kumboru, koje grade Luštica divelopment egipatskog milionera Samiha Savirisa i azerbejdžanska državna naftna kompanija Sokar. Radi se o skoro dvije milijarde investicija, ne računajući cjelokupni reprolanac sa velikim brojem zaposlenih i kompanija koje u ovakvoj ekonomskoj situaciji jedva čekaju dodjelu posla. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *