Nemiri u Egiptu digli i cijenu nafte

Dodajte komentar

Rastuće tenzije u Egiptu, koje prijete da izazovu građanski rat u toj zemlji, izazvale su na tržištu nafte bojazan od naglog smanjenja zaliha tog goriva.

Tako da je naftni barel ponovo blago poskupio u SAD i Evropi.

Američka “laka” nafta za septembarski termin isporuke poskupjela je, naime, na berzi u Njujorku 12 centi, na 107,45 dolara za barel, a ista količna najvažnje energetske sirovine na Londonskoj berzi trenutno košta 109,77 dolara, ili pet centi više nego juče u završnoj trgovini.

Dramatični sukobi između pristalica svrgnutog egipatskog pretsednika Mohameda Morsija i snaga bezbjednosti te zemlje, a koji su juče odnijeli, prema podacima zvaničnog Kaira, više od 600 života, dok opozicija tvrdi da je stradalo najmanje dvije hiljade ljudi, samo su pojačali nervozu na tržištu nafte koja postoji još od početka jula.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Egipat nije, doduše, veliki naftni izvoznik, ali trgovci su zabrinuti da bi talas nasilja mogao da se proširi na okolne, važnije, zemlje – naftne eksportere, ali i zbog mogućnosti da rute za transport nafte kroz najveću arapsku državu budu oštećene.

I naftni ekspert Karl Leri naglašava da naftni eksport kroz Suecki kanal, koji kontroliše Egipat, nije najvažnija ruta za transport nafte, ali bi prema njegovom mišljenju komplikovanje egipatske političke situacije svakako moglo da utiče loše na druge bliskoistočne zemlje.

Cijene nafte na Merkantilnoj berzi u Njujorku prvi put su, nakon dužeg razdoblja, “preskočile” granicu od sto dolara za barel početkom minulog mjeseca, kada je svrgnut Morsi, a 15. jula na istom tržištu naftni barel je vrijedio više od 108 dolara, poslije izveštjaja o osjetnom padu proizvodnje te sirovine u Libiji, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *