MONSTAT: Zbog PDV-a veća inflacija

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u julu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,7 odsto, dok je  godišnja inflacija porasla za 0,5 procentnih poena u odnosu na jun i iznosila je 2,7 odsto, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Objašnjeno je da su najveći  uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva; duvana; električne  energije; mlijeka, sira i jaja; mesa; usluga smještaja i telefonskih i telefaks usluga. 

Takođe, kako su naglasili iz MONSTAT-a, rast stope inflacije izazvan je i povećanjem stope poreza na dodatu vrijednost PDV sa 17 na 19 odsto. Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Alkoholna pića i duvan (+4,4 odsto); Hoteli i restorani (2,9 odsto); Prevoz (+dva odsto); Ostali proizvodi i usluge (+1,4 odsto); Komunikacije (1,1 odsto); Zdravlje (+0,7 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,6 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+0,4 odsto); Rekreacija i kultura (+0,4 odsto).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pad cijena zabilježen je u grupi Odjeća i obuća (-1,8 odsto). Cijene u grupama: Pokućstvo i rutinsko održavanje stana i Obrazovanje su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

“Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+6,8 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+šest odsto); Ostali proizvodi i usluge (+3,3 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+2,8 odsto); Zdravlje (+2,4 odsto); Obrazovanje (+0,2 odsto)”, naveli sui z MONSTAT-a.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama: Hoteli i restorani (-četiri odsto); Odjeća i obuća (-2,7 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,5 odsto); Komunikacije (-0,8 odsto); Rekreacija i kultura (-0,2 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *