Britanija: Veliko smanjenje plata

U protekle tri godine radnici u Velikoj Britaniji pretrpjeli su najveće smanjenje plata među evropskim zemljama i situacija je gora samo u Grčkoj, Portugalu i Holandiji, navode britanski mediji.

Prema podacima koje je prikupila „Biblioteka britanskog Predstavničkog doma“, nakon inflacije 2010. godine u Britaniji su plate smanjene za 5,5 odsto.

„Biblioteka britanskog Predstavničkog doma“ je biblioteka i glavni resurs za informacije Donjeg doma britanskog parlamenta.

Novi podaci su objavljeni nakon nedavne nacionalne statistike o povećanju troškova života u Britaniji od prvih mjera štednje, koje je ministar finansija DŽordž Ozborn uveo prije tri godine.

Zvaničnik Keti Džejmison istakla je da podaci, koje je objavila Laburistička stranka, ne samo da pokazuju da je stanje loše sa vladom predvođenom konzervativcima, već i da je Britanija u mnogo gorem stanju u odnosu na većinu članica EU.

„Život je sve teži za obične građane, jer cijene brže rastu od plata“, istakla je Džejmisonova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Analiza podataka o platama pokriva 11 kvartala od jeseni 2010. godine i ukazuje na to da je u Grčkoj pad primanja bio 11,3 odsto, a u Bugarskoj 13,2 odsto.

U Francuskoj i Njemačkoj u istom periodu došlo je do rasta primanja.

U cijeloj EU u prosjeku su primanja smanjena za 0,7 odsto.

Check Also

Italija izdaje kovanice od dva eura u znak zahvalnosti medicinskim radnicima

Italija će ove godine izdati kovanicu od dva eura posvećenu lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *