Hrvatska: Kraj ‘zlatne groznice’ – masovno se zatvaraju otkupne radnje!

Dodajte komentar

Kao što je naglo uzletio, biznis otkupa zlata jednakom se brzinom i izduvao. Firme iz branše dijele otkaze i zatvaraju na stotine otkupnih radnji. Jedna od najvećih, kompanija Argentum u zadnjih nekoliko mjeseci stavila je ključ u bravu 200-tinjak poslovnica.

Cijena zlata na svjetskim berzama u silaznoj je putanji od svojeg vrhunca u jesen 2011., s tim da je sredinom aprila ove godine dramatično potonula na najniže vrijednosti u posljednje dvije godine. 

U zadnja četiri mjeseca djelimično se oporavila i sad se trguje na nivoima iznad 1.300 dolara. Za poređenje u 2012. cijena se kretala između 1.600 i 1.800 dolara za uncu žutog metala.

Prošle godine hrvatski otkupljivači zabilježili su rekordne prihode, a ukupno je izvezeno više od šest tona zlata vrijednog 1,2 milijarde kuna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najbolje je poslovala firma Auro Domus iz Kastava koja je lani ostvarila 688 miliona kuna prihoda, što je čak 367 posto više nego u 2011. Dobit je ostala gotovo ista, oko 20 miliona kuna.

Impresivan rast prihoda zabilježio je i zagrebački Gold partner. U 2012. na preprodaji zlata i srebra uprihodili su 570 miliona kuna (+ 215 posto), a dobit im je bila 15,5 miliona kuna.

Gold partner nema svoja otkupna mjesta, već im to radi Argentum. Obje kompanije u vlasništvu su Krešimira Glasnovića i Zlatka Dodića, poznatih zagrebačkih zlatara.

U ovoj godini otkupljivačima posao ne ide ni približno kao prošloj godini. Zbog niskih cijena na svjetskom tržištu, a time i pada cijena otkupa (sa 300 kuna za gram čistog zlata na oko 200 kuna), građani su izgubili interes za prodaju plemenitih metala.

O kolikom je padu riječ, najbolje govori podatak da trenutno ima 59 specijalizovanih poslovnica za otkup zlata i srebra, a svojevremeno ih je bilo otvoreno njih više od 300‘, kaže Hrvoje Fligić, koordinator poslovanja Argentuma.

Dodaje kako i ostale firme zatvaraju otkupne stanice, a dalja budućnost zavisit će o kretanjima na svjetskim berzama.

‘Usluga otkupa zlata i srebra neće nestati. I prije ekonomske krize gotovo svaka zlatara ili srebrnarnica nudila je tu mogućnost za svoje klijente kako bi oni mogli stari nakit zamijeniti novim ili ga pretvoriti u neki drugi predmet’, ističe Fligić.

Kraj ‘zlatne groznice’ sigurno će osjetiti i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jer su otkupljivači u zadnjih godinu-dvije dana zaposlili velik broj uglavnom mlađih ljudi koji će sada ostati bez posla.

Izvezeno 300 kg manje zlata

U prvih pet mjeseci ove godine, izvezeno je 1,7 tona zlata vrijednog 43,2 miliona eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

To je 300 kilograma manje nego u istom razdoblju lani, prenosi Tportal.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *