Skupština danas o rebalansu

Dodajte komentar

Socijaldemokratska partija SDP ostaje pri ranijim stavovima i neće podržati predloženi reblans budžeta, kao ni amandman Demokratske partije socijalista, kazao je Dnevnim novinama poslanik te patije Džavid Šabotić.

“Kao što smo glasali u ponedjeljak, tako ćemo i danas glasati. Ostajemo pri ranijim stavovima”, kazao je Šabotić.

Prijedlog rebalansa u ponedjeljak na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet nije dobio zeleno svijetlo, jer su za njega glasali samo poslanici DPS-a, dok je njihov kaolicioni partner, SDP, bio protiv. Protiv su bili i poslanici Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Skupština bi danas trebalo da raspravlja o rebalansu, nakon što se Odbor za ekonomiju izjasni u vezi sa sedam predloženih amandimana, koji su podnijeli poslanici DPS-a, Liberalne partije kao i četiri zajednička amandmana grupe poslanika iz Bošnjačka stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force.

Poslanici DPS Zoran Jelić, Zoran Vukčević i Filip Vuković podnijeli su amandman u kome se navodi da “Vlada Crne Gore može se zadužiti za potrebe otkupa i refinansiranja državnog duga, maksimalno do nivoa visine postojećeg državnog duga”.

Poslanik Liberalnog partije Andrija Popović dostavio je Odboru za ekonomiju dva amandmana kojima traži da se onemogući dodatno kreditno zaduženje Crne Gore za potrebe Kombinata aluminijuma.

Drugi amandman Popovića odnosi se na raspodjelu 61 miliona eura koji, kako smatraju u LP, nijesu optimalno raspoređeni.

Poslanici Bošnjačke stranke Almer Kalač, Suljo Mustafić i Kemal Zoronjić, te poslanici Hrvatske građanske inicijative i Force Ljerka Dragičević i Genci Nimanbegu podnijeli su četiri amandmana kojima se ističe da Vlada planira da prebijanjem duga izmiri obaveze KAP-a prema EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Montenegro bonusu, te da otpiše potraživanja prema ovim preduzećima na ime poreza i doprinosa.

Vlada bi rebalansom budžeta, koji je usvojila na sjednici početkom jula, trebalo da riješi dužničko-povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i države u iznosu od 61 milion eura.

Prijedlogom rebalansa država će se dodatno zadužiti za 102 miliona eura po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *