Slovenci prodaju Radensku

Dodajte komentar

Pivovarna Laško će, zbog zahtijeva banaka kojima duguje oko 370 miliona eura, na jesen pokrenuti postupak prodaje Radenske, najvećeg slovenačkog proizvođača mineralnih i izvorskih voda, prenio je internet portal Business.hr, pozivajući se na pisanje slovenačkih medija.

Direktor Pivovarne Laško, Dušan Zorko, potvrdio je za ljubljansko Delo da je njegova kompanija potpisala ugovor sa bankom Unicredit, koja će kao konsultant pripremiti međunarodni tender i tražiti kupce za Radensku.Postupak prodaje započeće najkasnije u septembru, potvrdio je Zorko.

Slovenački poslovni list Finance objavio je nedavno da je za kupovinu Radenske vrlo zainteresovana Kofola, jedan od vodećih čeških proizvođača bezalkoholnih pića, koji je u vlasništvu grčke porodice Samaras.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kofola proizvodi različita pića u sedam pogona u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rusiji, a distribuira ih i u Australiji i Njemačkoj.
List Finance tvrdi da je Kofola zainteresovana da preko Slovenije i Radenske stvori jači proizvodni i distributivni kanal na Balkanu.
Najavu postupka za prodaju Radenske slovenački mediji tumače kao pritisak banaka na upravu Pivovarne Laško zbog zaduženosti koja, prema nekim podacima, iznosi 370 miliona eura.

Prodaja Radenske za Pivovarnu Laško ne bi bila prvi slučaj otiđivanja neke od kompanija iz osnovne djelatnosti, jer je 2011. godine Fruktal iz Ajdovščine prodala za 35 miliona eura srpskoj kompaniji Nektar, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *