Kredit Svjetske banke najvjerovatnije do kraja godine

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija očekuje da će se pregovori oko kredita Svjetske banke SB u iznosu od 50 miliona dolara finalizirati do kraja ove godine, kazala je portparol ovog Ministarstva Marija Radenović.

Dok je još neizvjesno da li će prijedlog rebalansa dobiti zeleno svjetlo na Plenumu, te kako će biti raspoređena sredstva iz budžeta, Vlada pokušava da pripuni kasu sa 50 miliona dolara, koliku je  pozajmicu  tražila od Svjetske banke. 

Marija Radenović napominje da su pregovori oko kredita u toku i da za sada sve ide po planu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S obzirom da pregovori oko ovog kredita još traju ne možemo u ovom momentu sa sigurnošću precizirati rok u kojem će biti okončan iako Ministarstvo finansija očekuje da će se finalizirati negdje do kraja ove godine, nakon čega konačnu odluku kreditnog aranžmana donosi Bord direktora Svjetske banke. Takva je procedura.”, rekla je ona za Radio Antena M.

Prema njenim riječima u dosadašnjem toku pregovora sva pitanja su redovno rješavana u direktnoj komunikaciji između predstavnika Ministarstva finansija i Svjetske banke.

Tako da nije bilo spornih pitanja koja bi mogla da ugroze proces odobrenja kredita Crnoj Gori. A budući tok pregovora svakako će u određenoj mjeri zavisiti i od konačnog  ishoda situacije u vezi sa predloženim rebalansom koji će biti predmet skupštinske rasprave uskoro”, istakla je ona.

Radenović je podsjetila i na uslove pod kojima bi Crna Gora trebalo da dobije kredit.

Kao što sam rekla pregovori su u toku, pa je neke preciznije komentare rano davati ali na osnovu nekih indikativnih uslova iz dosadašnjih razgovora  ta kamatna stopa biće značajno povoljnija  u odnosu na aranžmane sa komercijalnim bankama i bila bi na nivou uslova prethodnog zajma  kada je kamatna stopa bila šestomjesečni euribor plus 80 poena odnosno margina od 0.8 odsto.”, zaključila je ona.

Iz resornog ministarstva ranije su saopštili da je pozajmica Svjetske banke namijenjena  za finansiranje javnih rashoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *