“Kotor“ plovi ka Brazilu, “21. maj“ ka Kongu

Dodajte komentar

Brodovi Akcionarkog društva Crnogorska plovidba, “Kotor” i “21. maj”, bez obzira na pomorsku krizu stoprocentno su uposleni. ”Kotor” je na putu prema Brazilu i danas se očekuje da stigne u Santos, a ”21. maj” plovi ka Kongu, a zatim za Brazil.

„Izuzetno smo zadovoljni vozarinama koje su za 30 do 40 odsto bolje nego na drugim tržištima“, kazao je za Radio Jadran, predsjednik Odbora direktora Crnogorske plovidbe, kapetan Miodrag Kršanac.

„Za brod “Kotor” ugovoren je prevoz rasutog tereta do 16. januara 2014. godine, ali već u oktobru ove godine počinjemo pregovore za narednu godinu. Za brod “21. maj” ugovor ističe 1. avgusta, no biće odmah angažovan na drugim turama. Napravili smo bolji ugovor od prethodnog, a to možemo zahvaliti ranijim ugovaranjima, tako da mogu reći da smo i tu imali malo sreće“, objašnjava Kršanac, prenosi portal rtcg.me.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Trenutna situacija je takva da je na čitavoj jadranskoj i italijanskoj obali loše za poslovanje sa rasutim teretima. Zato je najpogodnije “tlo” Južna Amerika, Sjeverna Evropa i Mediteran, što je izuzetno važno kad su brodovi na tim rutama, jer se tu mogu obaviti i tehnički pregledi, ističe on.

“Crnogorska plovidba” je 20. jula uspjela da isplati prispjelu ratu kredita Exim banci od 723.000 eura. Kompanija se početkom aprila obratila Vladi Crne Gore za reprogramiranje kredita za izgradnju broda “Kotor”, na period do 30. juna 2015. godine. Ostatak glavnice biće otplaćen u jednakim mjesečnim ratama.

Reprogram je odobren na 18 mjeseci i za sada “Crnogorska plovidba” uspijeva da isplati sve rate na vrijeme.

Inače, “Kotor” i “21. maj” još nisu zaplovili Bokom, otkako su izgrađeni u kineskim brodogradilištima.

„Skrenuti brodove sa rute, koji troše dnevno 25 tona nafte, dovesti ih u Boku, prevelik je trošak koji ne možemo priuštiti“, ističe Kršanac, koji se nada da će biti prilike da ih naši građani obiđu i vide u zalivu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *