Gubitak slovenačke NLB 91 milion eura

Dodajte komentar

Najveća slovenačka banka, državna Nova Ljubljanska banka (NLB), zabilježila je gubitak od 91 milion eura u prvoj polovini godine, zbog otpisa potraživanja i nižih prihoda od kamatnih stopa.

NLB je u istom periodu lane ostvarila profit od 32,3 miliona eura, ali je, zbog loših kredita, na kraju prošle godine imala gubitak od 273,5 miliona eura, prenosi agencija Frans pres.

Akcionari NLB su u junu odobrili povećanje kapitala za 500 miliona eura, koje, pored transfera toksičnih zajmova u „lošu“ banku BAMC, ima za cilj osiguranje adekvatnosti kapitala i stabilizaciju poslovanja.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Očekuje se da će NLB u BAMC prebaciti rizična sredstva vrijedna oko dvije milijarde eura. Slovenački parlament je prošle godine formirao „lošu“ banku da bi tri najveće državne banke oslobodio rizičnih kredita ukupne vrijednosti do sedam milijardi eura.

U strahovanju da je realan obim tih kredita još veći, Evropska komisija je od Slovenije zatražila da izvrši nezavisnu reviziju bankarskog sektora, koja je odložila transfer, čiji je početak bio planiran za jun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *