Automobili Tojote najprodavaniji u svijetu

Problemi u Kini nisu spriječili japansku kompaniju Tojota da ostane najprodavaniji proizvođač automobila u svijetu u prvoj polovini godine, ostavivši iza sebe američkog rivala Dženeral Motors (GM), koji je do 2008. sedam decenija zauzimao prvo mjesto.

Tojota je u šest mjeseci zaključno sa junom prodala 4,91 milion automobila i kamiona širom svijeta, što je za 1,2 odsto manje u odnosu na isti period lani, prenosi agencija Frans pres.

GM je ranije ovog mjeseca saopštio da je u istom periodu prodao 4,85 miliona vozila, što je za četiri odsto više na godišnjem nivou, zahvaljujući brzom rastu prodaje u SAD. U drugom kvartalu, GM je blago nadmašio Tojotu, budući da je prodao 10.000 automobila više.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

GM je bio najprodavaniji proizvođač automobila sedam decenija prije nego što je 2008. predao vodeću poziciju Tojoti. Američka kompanija se vratila na prvo mjesto 2011, kada je proizvodnju Tojote ugrozio zemljotres i cunami u Japanu, prekinuvši lance dostave dijelova.

Tojota se potom oporavila i prošle godine opet preuzela vodeću poziciju, iako je na prodaju u Kini uticao teritorijalni spor između Pekinga i Tokija, koji je izazvao bojkot japanskih proizvoda i proteste.

Tojota je u prvoj polovini tekuće godine ostala ispred GM, zahvaljujući solidnoj prodaji u drugim regionima i boljim od očekivanih rezultatima u Japanu, gdje automobilsko tržište stagnira već godinama.

Na trećem mjestu po broju prodatih automobla u svijetu nalazi se njemački Folksvagen (VW), koji je u prvoj polovini godine prodao 4,7 miliona vozila. Ključna razlika između Tojote i sljedeće dvije kompanije na listi je to što japanska firma proizvodi teške kamione, a GM i VW samo lake. (capital.ba)

Check Also

Krije li Lufthansa pare u poreskim rajevima, a Rajaner puni kasu kršeći prava zaposlenih?

Evropska unija tek ulijeće u ogroman spor oko nevjerovatnog iznosa finansijske pomoći, koju se Njemačka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *