Berlin zadržava novu tranšu za Grčku

Dodajte komentar

Njemačka zadržava isplatu tranše vrijedne 2,5 milijardi eura finansijske pomoći za Grčku u očekivanju novih ukidanja radnih mjesta u javnom sektoru u toj zemlji.

Tranša je trebalo da bude isplaćena početkom ovog mjeseca, ali Atina će, najvjerovatnije, morati da čeka još jednu sedmicu dok ne budu ispunjena 22 „glavna cilja“ i Bundestag ne da svoj pristanak.

„U preliminarnom izvještaju trojke /EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka/ navodi se da su najprioritetniji zadaci urađeni, ali neki su još neriješeni“, rekao je portparol njemačkog Ministarstva finansija Hans Joakim Naržinski.

Prema njegovim riječima, konačan izvještaj trojke očekuje se „veoma skoro“ a grčki parlament trebalo bi danas da usvoji posljednju mjeru povezanu sa novim otpuštanjima u javnom sektoru.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Predviđeno je da oko 4.200 radnika u javnim sektoru, uključujući prosvjetne radnike i ljekare, budu stavljeni u „program pomjeranja radnog mjesta“, a taj broj bi trebalo da bude povećan na 12.500 do septembra i još isto toliko do decembra.

Telefonska konferencija između ministara finansija održana je juče, a druga će biti danas, ali konačno odobrenje za novu tranšu ne očekuje se prije 29. jula, kada bi relevantni komitet Bundestaga trebalo da da svoje odobrenje, prenosi Capital.

Tranša od 2,5 milijardi eura samo je dio veće od 6,8 milijardi eura, koju Grčka treba da dobije do oktobra.

Ministri finansija eurozone početkom mjeseca donijeli su odluku da tranšu podijele u više dijelova i povežu ih sa ukidanjem određenog broja radnih mjesta i privatizacijom.

Nekoliko stotina ljekara i medicinskih sestara protestovalo je juče u Atini zbog najavljenih otpuštanja jer će šest najvećih bolnica u prijestonici Grčke biti spojeno, a njihova veličina smanjena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *