Cijena barela nafte ispod 108 dolara

Dodajte komentar

Cijena barela nafte na međunarodnim tržištima snižena je na nivo ispod 108 dolara, nakon pada potražnje koji je uslovio prošlosedmični nagli rast. Barelom sirove nafte se na Londonskoj berzi trgovalo po cijeni nižoj za 24 centa, odnosno 107,91 dolar, dok je na Njujorškoj berzi cijena bila niža za 68 centi i iznosila 106,26 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte – OPEC objavila je da je cijena referentne korpe nafte ovih proizvođača u ponedjeljak iznosila 106,14 dolara, odnosno bila je za 26 centi niža u odnosu na cijenu na završetku trgovine prošle sedmice.

Nagli rast cijena nafte tokom protekle sedmice stvorio je nove razloge za zabrinutost oko smanjenih šansi za ekonomski oporavak, nročito zbog odstupanja od nedavnih procjena Međunarodne agencije za energetiku koja je kao optimalnu cijenu nafte pozicirala na nivou od 100 dolara, koja ne samo da su psihološki važna granica, već je i jedini mogući način da se drži ravnoteža između zarade proizvođača i platežnih mogućnosti potrošača.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Cijene nafte na londonskom tržištu porasle su u julu za više od 5 odsto, a na njujorškom skoro za deset odsto, usljed ekonomskog optimizma, poremećaja u snabdijevanju iz Libije, kao i otežanom prometu kroz Suecki kanal zbog dešavanja u Egiptu.

Procjene analitičara su, međutim da je ekonomski oporavak u uslovima recesije u većini razvijenih i zemalja u razvoju veoma osjetljiv na slabu potrošnju.

Američka televizija CNBC prenijela je ocjenu analitičara švajcarske kompanije Petromatrix Olivijera Jakoba da jačanje dolara snažno utiče na rast cijena nafte izvan Sjedinjenih Američkih Država.

– Riječ je o uticaju cijene na tražnju. Ukoliko pogledate neke valute, sadašnja cijena nafte od oko 110 dolara za barel jednaka je cijeni od oko 127 dolara prije godinu dana – ističe Jakob.

Prijetnje od smanjenja zaliha na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zaustavile su pad cijena, uz nove sukobe u Egiptu, kao i zastoj izvoza nafte iz istočne Libije zbog protesta u toj zemlji.

Trgovanje naftom tokom utorka bilo je pod snažnim uticajem očekivanja podataka o američkim zalihama sirove nafte Američkog naftnog instituta, kao i podacima američke vlade koji će biti objavljeni u srijedu, za koje se prognozira da će pokazati da su zalihe pale za 2,4 miliona barela tokom protekle sedmice.

U predviđanjima finansijske kuće Goldman Sachs navodi se i da bi se rastom cijena sirove nafte na londonskom tržištu razlika između cijene u odnosu na na američko tržište mogla dodatno povećati u rasponu od osam do devet dolara u 2014. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *